Český lev 2022: Kdo se popere o prestižní cenu? Známe nominace!

Český lev

Autor: ČTK

16. ledna 2023 17:53

Nejvíce nominací na Českého lva za rok 2022, celkem 12, získalo psychologické mysteriózní drama Arvéd. Film režiséra Vojtěcha Maška vypráví příběh reálné postavy nacistického kolaboranta a přisluhovače komunistického režimu.

S počtem 11 nominací následuje historický velkofilm Il Boemo Petra Václava znovuobjevující život i dílo nejslavnějšího českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka. Osm nominací má na kontě Banger., adrenalinová jízda plná rapu a drog natočená výhradně na iPhone režiséra Adama Sedláka. Výsledek prvního kola hlasování svých členů dnes oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).

"S tolika nominacemi jsem nepočítal. Myslím, že na české poměry je Arvéd netradiční film. Je potřeba si k němu najít diváckou cestu, ale když to člověk udělá, tak ho odmění," řekl ČTK režisér Mašek.

O sošku Českého lva se v 19 statutárních kategoriích v závěrečném hlasování utká celkem 32 titulů. Slavnostní ceremoniál vyhlášení výsledků se uskuteční 4. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Večerem bude v přímém přenosu České televize podruhé provázet režisér, herec a moderátor Jiří Havelka.

Snímky Arvéd, Banger. a Il Boemo získaly letos také po čtyřech nominacích na Ceny české filmové kritiky. Nominace získalo 17 děl promítaných loni v kinech i televizních projektů a krátkých filmů, kritici je vybírali ze 75 děl. Pořádající Sdružení české filmové kritiky vítěze vyhlásí 4. února.

O nominacích 30. ročníku ocenění Český lev hlasovalo 183 členů z celkového počtu 371 členů ČFTA. Vybírali ze 47 hraných celovečerních filmů, 15 dokumentárních filmů, 16 televizních děl, devíti animovaných a také deseti krátkých filmů. Akademici už dříve snímek Il Boemo nominovali do boje o Oscara v kategorii cizojazyčných filmů. Do užšího výběru se nedostal.

Na tiskové konferenci ČFTA byli dnes vyhlášeni i vítězové nestatutárních cen Českého lva. Cenu za nejlepší filmový plakát získali tvůrci plakátu filmu Arvéd - režisér snímku Mašek a grafička Soňa Juríková. Cenou filmových fanoušků byli odměněni tvůrci seriálu České televize Devadesátky. Seriál režiséra Petera Bebjaka byl na webu Česko-Slovenské filmové databáze oceněn nadprůměrnými 87 procenty.

V kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie byly nominovány minisérie Král Šumavy: Fantom temného kraje z produkce TV Nova, Podezření České televize a Pozadí událostí rovněž z produkce České televize. O sošku v kategorii nejlepší televizní seriál se utkají tři seriály České televize - Devadesátky, Pět let a Stíny v mlze.

O cenu za nejlepší animovaný film loňského roku usiluje trojice snímků - Carp Xmass režisérky a výtvarnice Anny Heribanové, Tmání režiséra Ondřeje Moravce a výtvarnice Báry Anny Stejskalové a Zuza v zahradách režisérky a výtvarnice Lucie Sunkové. Další trojice filmů se utká o cenu v kategorii nejlepší krátký film. Lví sošku si mohou odnést filmy Barcarole v režii Igora Chmely, Rituály režiséra Damiána Vondráška nebo Vinland režiséra Martina Kuby.

Témata: Český lev filmy