Profesionálové slaví 45 let: Bodieho a Doylea znali i v komunistickém Československu!

Představitelé seriálu Profesionálové (Lewis Collins vpravo)

Autor: stars24.cz, ČTK

30. prosince 2022 21:40

Britský kriminální seriál Profesionálové, který se na obrazovkách poprvé objevil 30. prosince 1977, byl populární i v normalizačním Československu, byť zdejší diváci mohli poznat jen ty "ideologicky vhodné" díly.

Seriál z dílny scenáristy Briana Clemense má nejen výrazný hudební motiv nebo syrový a uvěřitelný děj, ale především dokonalou "chemii" mezi ústřední hereckou dvojicí agentů z vládní organizace CI5 Bodiem a Doylem, kterým sekunduje jejich šéf Cowley.

Hlavní hrdinové v podání Lewise Collinse (William Bodie) a Martina Shawa (Raymond Doyle) se dokonale doplňují, a to přesto, že v soukromí se moc nemuseli. Vzájemná averze přinášela stále větší komplikace a nakonec vedla až k ukončení seriálu. Po natočení poslední z 57 dílů Profesionálů v roce 1983 se jeho protagonisté snažili vystoupit ze stínu slavných seriálových postav, ale jen se střídavými úspěchy.

V socialistickém Československu mohli diváci vidět 21 epizod, mezi nimi i díl Člen klanu (Klansmen), který byl ve Velké Británii jednu dobu zakázán kvůli propagaci rasismu. Všech 57 dílů se na české obrazovky dostalo teprve po roce 1989. Ve druhé polovině 90. let se televizní stanice Sky1 pokusila navázat na popularitu původních epizod seriálem nazvaným Profesionálové z CI5. Nová série s kompletně odlišným hereckým obsazením se však ani zdaleka nesetkala s takovým ohlasem jako originál.

Témata: Seriál Profesionálové