Český lev se nesl v duchu podpory Ukrajiny, nejlepším filmem Zátopek!

Český lev.

Autor: stars24.cz, ČTK

5. března 2022 21:02 | Aktualizováno: 5. března 2022 22:51

Nejúspěšnějším snímkem 29. ročníku výročních filmových cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev se stal film Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Z 13 nominací získal osm cen včetně té za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepšího herce v hlavní mužské roli pro Václava Neužila. Ocenění za celoživotní přínos české kinematografii si ze sobotního slavnostního večera odnesl Ivo Špalj.

Druhým nejúspěšnějším byl film Okupace se třemi cenami. Předávání se neslo v duchu podpory válčící Ukrajině.

Zátopek, který vypráví příběh slavného československého atleta, získal ocenění v kategoriích nejlepší film, nejlepší herec v hlavní roli, režie, scénografie, masky, střih, kamera a zvuk. Akademici už dříve snímek nominovali do boje o Oscara v kategorii cizojazyčných filmů, do užšího výběru se ale nedostal. Druhý nejúspěšnější snímek Okupace, pojednávající o období normalizace, dnes získal ceny za scénář pro Marka Šindelku a Vojtěcha Maška, herečku ve vedlejší roli Antonii Formanovou a za hudbu pro La Petite Sonju a Hanka J. Manchiniho.

Cenu Český lev za mimořádný přínos české kinematografii dnes obdržel mistr zvuku Ivo Špalj, který je jako zvukový režisér podepsán pod stovkami snímků. Filmovému zvuku se věnuje téměř šedesát let a spolupracoval například s Laternou magikou nebo s režisérem Janem Švankmajerem.

Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli si odnesla Pavla Gajdošíková za film Chyby, ve kterém ztvárnila ženu, kterou dohnala minulost v podobě účinkování v pornofilmu. Ocenění za mužský herecký výkon ve vedlejší roli získal Oldřich Kaiser za film Muž se zaječíma ušima. Nejlepším dokumentem se stal snímek Jednotka intenzivního života o lékařích, kteří se zabývají péčí o nevyléčitelně nemocné. Českého lva za nejlepší animovaný snímek si odnesl dětský film Myši patří do nebe.

Ocenění za nejlepší televizní film získala minisérie Božena České televize, vyprávějící o životě spisovatelky Boženy Němcové. V kategorii televizních seriálů uspěl Ochránce rovněž z produkce České televize, který sleduje příběh školského ombudsmana a tematizuje problémy ve školství. Ceny za studentský a krátký film v obou případech obdržela Diana Cam Van Nguyen za snímek Milý tati, který vypráví o hledání cesty autorky ke svému otci.

Dnešní večer ČFTA věnovala podpoře válkou zasažené Ukrajině. Ocenění i herci, kteří ceny předávali, často s emocemi připomínali válečnou situaci a vyjadřovali Ukrajincům podporu. Budovu Rudolfina zdobila ukrajinská vlajka a na schodišti chyběl tradiční červený koberec. Mnoho hostů si na oblečení připnulo žlutomodré stuhy nebo odznaky. V Rudolfinu také vystoupil ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis a vyzval přítomné, aby český film přerušil vztahy s ruskou kinematografií a vyloučil ji z festivalů.

Při přímém přenosu České televize mohli diváci přispět prostřednictvím dárcovských DMS na konto Člověka v tísni. Podle moderátora večera Jiřího Havelky se takto vybralo 5,6 milionu korun.

Témata: Český lev