RECENZE: Jak si nevzít princeznu, ale příklad i do budoucna! Janák natočil zdařilou pohádku!

Marek Adamczyk a Anna Fialová v pohádce Jak si nevzít princeznu.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

24. prosince 2021 20:50

Natočit povedenou televizní pohádku pro Štědrý den je úkol z nejtěžších, diváci se o tom několikrát přesvědčili během posledních let. Z té letošní si ale filmaři v budoucnu mohou vzít příklad.

Karel Janák uspěl s loňskou štědrovečerní pohádkou O vánoční hvězdě a důvěry se tak od České televize dočkal podruhé v řadě. Jak si nevzít princeznu je s ohledem na námět a scénář vcelku příznačný název, i když se nesmí brát úplně doslovně.

Letošní premiéra pracovala s poměrně tradiční a osvědčenou výchozí zápletkou, kdy se hlavní hrdinové snaží vzepřít osudu. V tomto případě osudu, který jim byl určen sudičkami v podání trojice legendárních hereček tvořené Danielou Kolářovou, Ivou Janžurovou a Naďou Konvalinkovou.

Princ Leopold (Marek Adamczyk) a princezna Josefína (Anna Fialová) se proto vrací v čase, což v samém úvodu způsobuje vtipné zápletky. Například si neuvědomují, že je v minulosti nepoznávají lidé, s nimiž se z budoucnosti znají.

Zahrávání si s osudem se ovšem ústřední dvojici nevyplatí a přijde čas na osvědčený souboj dobra a zla. To reprezentují lidé, kteří se ujali moci v Leopoldově království, kde on sám v nově stvořené realitě není vítán. V té se navíc za Leopolda vydává někdo jiný, zatímco tomu pravému říkají Julián. A kromě něj zná celou pravdu už jen několik lidí.

Leopold sice nejprve naráží se svou snahou jednat s nepřáteli jen po dobrém, nakonec se nad nimi ale pokusí vyzrát s pomocí lsti přímo v jejich teritoriu, tedy na královském sídle. To se sice úplně nepodaří, přesto pohádka nemá špatný konec. Jak už to tak ostatně u tohoto žánru bývá…

Je nutné konstatovat, že tým filmařů kolem Janáka si již podruhé zdatně poradil s poměrně nevděčným úkolem a opět natočil zdařilou štědrovečerní pohádku s dobrým scénářem i hereckým obsazením.

Přesto si jistě pro příště na Kavčích horách položí otázku, zdali by neměl dostat šanci i nějaký jiný režisér. K Janákovi se však mohou vždy vrátit s vědomím, že svou práci případně odvede spolehlivě.

Hodnocení: 65 %

Jak si nevzít princeznu (ČR / SR / Německo, 2021)

Režie: Karel Janák

Scénář: Petr Hudský

Kamera: Martin Šácha

Hudba: David Solař

Hrají: Marek Adamczyk, Anna Fialová, Iva Janžurová, Daniela Kolářová, Naďa Konvalinková, Miroslav Táborský a další

Témata: recenze Jak si nevzít princeznu