Do českých kin míří slavná Popelka. V norské verzi s kontroverzní scénou!

Záběry z norského remaku Tři oříšků pro Popelku.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. prosince 2021 18:02

Skandinávskou verzi Tří oříšků pro Popelku uvedou tuzemská kina 23. prosince i s polibkem dvou mužů, který vyvolal kontroverzní reakce. Původně se hovořilo o tom, že film s názvem Tři přání pro Popelku má norskou a mezinárodní verzi určenou pro distribuci mimo Norsko. Mezinárodní verze neměla obsahovat polibek, jehož absenci ale někteří kritici označili za cenzuru.

Norský remake, jehož režisérkou je Cecilie A. Mosliová, představuje moderní verzi příběhu, nové kostýmy a výpravu, scenérie severské zimy a zasněžených hvozdů. Lehce pozměněný je i děj, v němž například holoubci místo hrachu a čočky třídí barevné flitry a práci krejčího nahradil "kreativní stylista". Aktualizace se dočkaly i postavy příběhu, mezi nimiž je například ceremoniář tmavé pleti nebo sluha s handicapem.

Díky dabingu jedné z rolí se v nové Popelce vrátí Pavel Trávníček. V původním filmu byl kvůli brněnskému akcentu předabován, hlas představiteli prince propůjčil herec Petr Svojtka.

Nový film vznikl ještě se souhlasem režiséra původní verze Václava Vorlíčka, který zemřel před dvěma lety. V roli Popelky se představí norská hudební hvězda Astrid Smeplassová vystupující pod uměleckým jménem Astrid S.

Česko-německá filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku (Drei Haselnüsse für Aschenbrödel) měla premiéru v roce 1973. Scénář napsal podle předlohy Boženy Němcové František Pavlíček. V titulcích je však uvedena Bohumila Zelenková, která jej zaštítila, protože Pavlíčkovi komunistický režim zakázal činnost v kultuře. Hudbu složil Karel Svoboda, hlavní píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš zpívá Karel Gott a text napsal Jiří Štaidl. V hlavních rolích se představili Libuše Šafránková jako Popelka a jako princ Pavel Trávníček.

Film je oblíbený v České republice, ale i v Německu, Norsku a dalších zemích. Když v roce 1993 veřejnoprávní norská televize NRK Popelku neodvysílala, do televize volali rozhořčení diváci. Na zámku Moritzburg se od roku 2009 každoročně koná výstava o filmu. Ze setkání na Moritzburgu v roce 2013 se natáčel hodinový dokument televize MDR. Vystupují v něm Vorlíček, Trávníček i Gott. Pohádka měla v českých kinech premiéru v roce 1973. V televizi ji poprvé vysílali 24. prosince 1974. Premiéra v tehdejší NDR se konala 8. března 1974, v Západním Německu 19. prosince 1974.

Témata: pohádka Tři oříšky pro popelku