Karlovy Vary: Filmový festival je za dveřmi! Co letos nabídne? Vše, co potřebujete vědět!

Filmový festival Karlovy Vary

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. srpna 2021 15:26 | Aktualizováno: 19. srpna 2021 16:10

Po roční pauze způsobené pandemií koronaviru začne v pátek večer v Karlových Varech mezinárodní filmový festival. I letos nemoc covid-19 způsobila změny v jeho organizaci, přesunul se z tradičního termínu na přelomu června a července. I přes komplikovanou světovou situaci přivítá několik filmových hvězd. Do Varů zavítá britský herec Michael Caine, americký herec a režisér Ethan Hawke a jako producent se představí herec Johnny Depp.

Festival po zahajovacím ceremoniálu v pátek večer uvede premiéru filmu Zátopek, který o slavném atletovi natočil David Ondříček. Pro širokou veřejnost festival začne v noci koncertem z muzikálu Jesus Christ Superstar a navazujícím ohňostrojem.

Kromě zahraničních hostí festival ocení režiséra Jana Svěráka, který při jeho slavnostním zakončení převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Svěrák také uvede snímek Jízda, který získal na 30. ročníku festivalu v roce 1995 Křišťálový globus pro nejlepší film.

Odložený 55. ročník festivalu se v mnoha ohledech musí přizpůsobit koronavirové situaci. Mírně menší bude počet filmů, ve vnitřních prostorách budou povinné roušky a do kin se dostanou jen lidé s páskou, která dokládá bezinfekčnost. Musí si ji opatřit každý účastník festivalu a budou dvě odlišné - jedna bude platit po celou dobu festivalu a získá ji ten, kdo je očkovaný nebo prodělal covid-19, druhá bude časově omezená po dobu platnosti negativního testu na nemoc. Součástí festivalu budou testovací místa i očkovací centrum.

Když zhruba v červenci organizační tým rozhodoval, zda a v jaké podobě festival v Karlových Varech bude, nebylo ještě jasné, jestli bude možné využít plné kapacity promítacích sálů. Podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha se tak raději snížil počet snímků zhruba o 25, aby bylo víc projekcí a filmy mohli vidět i diváci, kdyby byla kapacita sálů omezená. To nyní už není třeba.

Ve dvou soutěžních sekcích – Hlavní soutěž a Na východ od Západu – a nesoutěžním programu Zvláštní uvedení nabídne festival 32 premiér. Diváci se dočkají i pocty nadaci The Film Foundation, kterou v roce 1990 založil Martin Scorsese. Nezisková organizace, u jejíhož vzniku stál klasik americké kinematografie, je jedním z klíčových hráčů v ochraně a zachování filmového dědictví. Na plátnech karlovarských kin se objeví desítka jedinečných snímků natočených mezi 30. a 90. lety minulého století.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)