Štědrovečerní pohádka dopadla nejlépe aneb jak se loučí rok 2020?

Vojta Kotek a Leonie Brill ve štědrovečerní pohádce O vánoční hvězdě.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. prosince 2020 7:59

I letos jsme se mohli dočkat řady nových pohádek, které během vánočních svátků odvysílala Česká televize. Nejlépe dopadla ta štědrovečerní, která si od nás odnesla nejvyšší hodnocení.

Letošní rok je v mnoha ohledech výjimečný, Česká televize však i letos zvládla natočit pohádku pro Štědrý večer. Rozhodně se na ní nešetřilo, což dokazuje obsazení plné hereckých hvězd. Přijetí této nabídky rozhodně žádná z nich litovat nemusí.

Karel Janák si na sebe upletl bič poměrně zdařilou loňskou štědrovečerní pohádkou Princezna a půl království, přesto se rozhodl přijmout výzvu a v letošním roce si to celé zopakovat. U pohádky O vánoční hvězdě se navíc podílel i na scénáři, který je společně s námětem zásadní pro úspěch u diváků.

Pohádka si od nás v recenzi odnesla 60 %.

I na 1. svátek vánoční zařadila Česká televize do programu novou pohádku. V tomto případě spíše "novou", protože Hodinářův učeň je více než rok starý počin, který si ale v konkurenci vánočních pohádek z posledních let nevede vůbec špatně. O mistrovském díle se však také hovořit nedá.

Ten tam je koncept klasických pohádek s princeznami a princi, hrady a zámky, draky a čerty nebo čaroději. Režisérka Jitka Rudolfová se rozhodla natočit pohádku, která sice využívá pohádkových prvků v podobě kouzel či proroctví, neuchyluje se však k utrpení, kterým trpí řada nových pohádek, a sice nezvládnutí klasických klišé.

Pohádka si od nás v recenzi odnesla 55 %.

Premiéra třetí letošní vánoční pohádky O léčivé vodě byla pro televizní diváky velkou neznámou, protože vznikla v koprodukci se slovenskou kinematografií. Už při pohledu na tvůrce a obsazení bylo zřejmé, že právě naši východní sousedé hráli při jejím vzniku prim.

Bez českých herců se ovšem tvůrci úplně neobešli, Lindu Rybovou možná v narážce na její jméno obsadili do role Paní vod a pramenů z vodní říše, jejíž dějová linka se protíná s tou hlavní kolem princezny Hanky, která jednoho dne těžce onemocní.

Pohádka si od nás v recenzi odnesla 50 %.

Témata: Pohádky recenze film O vánoční hvězdě film Hodinářův učeň film O léčivé vodě