RECENZE: Štědrovečerní pohádka O vánoční hvězdě. Zazářily hvězdy, nebo naopak zklamaly?

Vojta Kotek a Leonie Brill ve štědrovečerní pohádce O vánoční hvězdě. 2

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

24. prosince 2020 20:45

Letošní rok je v mnoha ohledech výjimečný, Česká televize však i letos zvládla natočit pohádku pro Štědrý večer. Rozhodně se na ní nešetřilo, což dokazuje obsazení plné hereckých hvězd. Přijetí této nabídky rozhodně žádná z nich litovat nemusí.

Karel Janák si na sebe upletl bič poměrně zdařilou loňskou štědrovečerní pohádkou Princezna a půl království, přesto se rozhodl přijmout výzvu a v letošním roce si to celé zopakovat. U pohádky O vánoční hvězdě se navíc podílel i na scénáři, který je společně s námětem zásadní pro úspěch u diváků.

O nejedné hvězdě bylo možné mluvit už při pohledu na obsazení snímku, které samo o sobě slibovalo zajímavou podívanou. Tvůrci měli před kamerou třeba Terezu Ramba, Annu Geislerovou, bratry Hádkovy či Vojtěcha Kotka, kterému svěřili hlavní roli učitele Václava.

Prostý muž v jeho podání si odmítá přiznat, že je zamilovaný do princezny Amálky, ačkoliv se na ni každý večer chodí dívat, jak bruslí na zamrzlém jezeře. Pomoci se mu však rozhodne hvězda Denička, která na Zemi vyhasíná, sílu jí však může dodat čistá láska. Nemá to však vůbec jednoduché.

Nejprve naráží na nepochopení u samotného Václava, především jí ovšem dělá potíže Proxima. V hlavní záporné roli zazářila – jak se na hvězdu sluší a patří – Anna Geislerová, které děti nebudou mít žádný problém uvěřit zlé úmysly.

Janák se i napodruhé v pohádce obešel bez prince. Vadou na kráse spíš může být, že do role princezny obsadil zahraniční herečku Leonie Brill, čehož si bystřejší diváci jistě všimli při jejím prvním setkání s Deničkou. Dabing ve štědrovečerní pohádce působí jako pěst na oko.

Zraky fanoušků naopak stoprocentně ulpí na překrásných kulisách zasněžených Tater či zámků Žleby nebo Kačina. Celkem originálně pojali filmaři také způsob vyobrazení hvězdného nebe, ze kterého Denička spadla mezi obyčejné smrtelníky.

Na zemi si ale také nejsou všichni lidé rovni, letošní štědrovečerní pohádka se tak zařadila mezi ty, které sledují tradiční linku, kdy se prostý člověk zamiluje do na první pohled nedostupné princezny, jejíž srdce se snaží získat.

Václavovi je největší pomocnicí právě hvězda spadlá z nebe, která mu svým chováním umožňuje se seznámit se vznešenou mladou dámou. Ta, jak už to tak v podobných příbězích bývá, si má vybrat ženicha z řady urozených pánů.

Princezna nikoho z nich nechce a iniciativy se chopí sama, když učitele vyzve, aby se o její ruku ucházel také. Boj o ruku následně naplno vypukne také mezi hvězdami.

Mezi těmi hereckými vyčnívá ve snímku, jehož šťastné rozuzlení snad ani není nutné zmiňovat, hlavně Tereza Ramba v roli Deničky. Česká televize i díky ní a práci týmu kolem režiséra Janáka opět připravila pro Štědrý večer obstojnou pohádku, které se dá nepochybně vytknout nedostatek originality. Sázkou na jistotu se ale nedalo nic pokazit.

Hodnocení: 60 %

O vánoční hvězdě

Česko, 92 minut, 2020

Režie: Karel Janák

Scénář: Karel Janák, Michal Čunderle

Hrají: Vojtěch Kotek, Tereza Ramba, Leonie Brill, Anna Geislerová, Ondřej Sokol, Kryštof Hádek, Matěj Hádek, Martin Huba, Zlata Adamovská a další

Témata: film O vánoční hvězdě Tereza Voříšková Vojtěch Kotek recenze Pohádky