Sledovali jsme ŽIVĚ: Udílení filmových cen Český lev 2018. Absolutním vítězem se stal snímek Bába z ledu

25. udílení prestižních filmových cen Český lev 72

Autor: Hrušková, stars24.cz

10. března 2018 19:52

Do pražského Rudolfina dnes zavítaly všechny významné osobnosti českého filmového plátna. Předávání filmových cen Český lev 2018 bylo zahájeno 10. března 2018. Slavnostním galavečerem provázela ostřílená slovenská moderátorka Adéla Banášová Vincenzová. Celý večer se nesl v duchu antizemanovské kampaně. Většina umělců dala najevo svůj nesouhlas s chováním prezidenta České republiky a předních politiků.

Favoritem pro 25. ročník udílených cen byly filmy Bába z ledu, Po strništi bos a film Milada. Tyto snímky nasbíraly od Akademie filmového umění nejvíce nominací, a tím také získaly vysokou šanci na vítězství. Nakonec to byl ale snímek Bohdana Slámy Bába z ledu, který všechny porazil na plné čáře. 

V kategorii o nejlepší herečku letos sváděly souboj Zuzana Kronerová, Barbora Poláková, Tereza Voříšková, Dominika Morávková a Aylet Zurerová. Ve vedlejší roli si vysloužily nominaci Petra Špalková, Pavlína Štorková, Tatiana Vilhelmová, Sabina Remundová a také Anna Šišková. 

V mužském souboji o nejlepší herecký výkon v hlavní roli se pak utkali Karel Roden, Pavel Nový, Jaroslav Plesl, Vladimír Javorský a Ondřej Vetchý. Do vedlejších rolí byli vybráni Akademií Marek Daniel, Oldřich Kaiser, Václav Neužil, Patrik Holubář a Martin Finger.

Jubilejní 25, ročník byl zahájen ve velkolepém stylu. Moderátorka Adéla Banášová Vincenzová pobavila publikum na účet svého slovenského původu a tím uvolnila napjatou atmosféru v sále. Byla udělena cena za první kategorii Dokumentární film. Cenu Český lev 2018 obdržela režisérka Olga Sommerová za film Červená.Ve svém projevu poslala skrytý vzkaz prezidentovi České republiky, který na své inauguraci ostře kritizoval práci České televize. 

Vyhlášena byla i druhá kategorie. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli předávala půvabná slovenská herečka Tatiana Pauhofová. Cenu obdržela Petra Špalková za roli ve filmu Bába z ledu.

Cenu pro mužskou vedlejší roli předávala významná česká herečka Daniela Kolářová. Českého lva získal Oldřich Kaiser za film Po strništi bos. Jeho avantgardní účes připomínající Mozarta, zaujal nejednoho diváka. Svým projevem reagoval na americkou kampaň MeToo, která poukazuje na sexuální obtěžování.

V průběhu galavečera proběhla také připomínka zesnulých umělců. Byl jim tak vzdán hold od všech zúčastněných. Tato vzpomínka probíhala za doprovodu orchestru, který hrál poklidnou hudbu, následoval vlažný potlesk v pražském Rudolfinu.

Nominovaná herečka Tereza Voříšková předávala cenu za nejlepší dramatický seriál. Cenu si převzali režiséři projektu Marek Najbrt a Radim Špaček za dílo Svět pod hlavou. Najbrt ve své děkovné řeči útočil na prezidenta Miloše Zemana a vyzval diváky v sále a u televizních obrazovek, aby současnou hlavu státu nevolili. Cenu mladým filmařům předával populární český herec Bolek Polívka, který nezklamal a svým humorem pobavil celé publikum.Ocenění získal film Atlantida začínajícího režiséra Michala Blaška.

Těhotná herečka Jitka Čvančarová se objevila na pódium, aby předala ocenění Český lev za nejlepší televizní film nebo miniserii. Cena byla předána tvůrcům díla Spravedlnost. Na scénu si pro ní přišli režisér Peter Bebjak, scénárista Tomáš Bombík a další.

Cenu za nejlepší scénář podle očekávání obdržel scénárista a režisér Bohdan Sláma za film Bába z ledu. Za ocenění poděkoval otužilcům, kteří se podíleli na vzniku zmiňovaného snímku a také hlavní herečce Zuzaně Kronerové, která na svůj věk předvedla obdivuhodný výkon.

Nejlepším kameramanem byl zvolen Vladimír Smutný za dílo Po strništi bos. Režisér Jan Svěrák přišel na scénu předat cenu za přínos do české kinematografie. Ta byla udělena Aloisovi Fišárkovi, který dle jeho slov dokázal posunout režisérskou tvorbu o úroveň výš. Celé pražské Rudolfinum se postavilo a vzdalo tak poklonu umělci, jež skromně poděkoval Akademii.

O hudební vystoupení večera se postarali Adam a Vladimír Mišíkovi, kteří odehráli skladbu z repertoáru Vladimíra a tedy zlatou českou klasiku, písničku Variace na renesanční téma. Duet těchto dvou umělců ohromil všechny v sále, následně je hosté odměnili velkým potleskem.

Charismatický herec Viktor Preiss předal cenu herečce Zuzaně Kronerové za nejlepší herecký výkon ve filmu Bába z ledu. Herečka poděkovala všem akademikům a také tvůrcům filmu, kteří jí dali příležitost k tak výjimečné roli. Uvedla dále, že má radost z příjemných reakcí diváků, kteří jí své pocity sdělovali. Kronerová byla dalším umělcem, který zmínil arogantní chování členů vlády.

Film Bába z ledu potvrzuje svojí dominantní pozici i nadále, protože nejlepším hercem za rok 2018 se stal Pavel Nový, jež ztvárnil  hlavní mužskou roli ve zmiňovaném filmu. Berenika Kohoutová a Saša Gedeon předávali cenu za nejlepší režii. Ocenění obdržel Bohdan Sláma za snímek Bába z ledu. Tím se utvrdila role favorita letošního ročníku.

Poslední cena a tedy zlatý hřeb večera je kategorie Nejlepší film. Toto ocenění si odnáší tvůrci filmu Bába z ledu, není tak pochyb, že jubilejní 25. udílení filmových cen Český lev 2018, ovládl Bohdan Sláma a filmaři pracující na tomto snímku. Film můžou diváci vidět zítra v premiéře na České televizi od 20:00.

Témata: Český lev