Česká televize o Vánocích uvede čtyři nové pohádky

Česká televize

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. listopadu 2020 18:00

Česká televize (ČT) o Vánocích uvede čtyři nové pohádky. Vedle štědrovečerní pohádky O vánoční hvězdě to bude výpravný film Hodinářův učeň, který ČT uvede premiérově na první svátek vánoční. Ve třetí vánoční pohádce, příběhu Jána Sebechlebského O léčivé vodě, se Linda Rybová představí v roli Paní vod a pramenů. ČT připravila i pohádku pro neslyšící diváky Loupežnická balada. Vánoční program dnes oznámila ČT na online tiskové konferenci.

"V této nelehké a nejisté době, v níž se nacházíme, a která pravděpodobně ještě nějakou dobu potrvá, se snažíme především pomáhat. Dětem, které nemohou do škol, rodičům, kteří se o ně doma starají i seniorům, jež často musejí omezit kontakt s rodinou. A stejně jako letos na Vánoce prostřednictvím tradičních Adventních koncertů pomůžeme potřebným, tak znovu přineseme našim divákům i tolik očekávané nové vánoční pohádky," uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Příběh O vánoční hvězdě režíroval Karel Janák, stejně jako loňskou stědrovečerní pohádku Princezna a půl království. "V té nové pohádce je mnohem více kouzel, lásky a takových věcí. Je použitá nová věc, že na místo pekla, čarodějnic a takových těch známých motivů používáme svět hvězd," řekl ČTK režisér Janák.

Na Boží hod vánoční 25. prosince ČT nabídne rodinný snímek Hodinářův učeň.

"Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení," podotkl představitel hamižného hodináře Viktor Preiss.

Součástí svátečního programu bude 26. prosince také koprodukční česko-slovenská pohádka O léčivé vodě. Tradicí ČT je i pohádka ve znakovém jazyce. V Loupežnické baladě se v hereckých rolích představí neslyšící herci. Chybět nebudou skryté titulky a dabing.

Dětská stanice ČT nabídne příběhy se sváteční tematikou a na webu Déčka bude 1. prosince spuštěn interaktivní Adventní kalendář. ČT art připomene 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. Diváci se i mohou těšit na záznamy koncertů klasické i popové hudby. Stanice ČT3 rozšíří své vysílání do 22:00.

Kromě pohádek a Adventního kalendáře jsou tradicí spojenou s ČT Adventní koncerty. Veřejná sbírka opět podpoří čtyři neziskové organizace, letos pod patronací Jakuba Bažanta, Jitky Čvančarové, Václava Hudečka a Leony Machálkové. Od svého vzniku pomohly Adventní koncerty 120 neziskovým organizacím, kterým rozdělily přes 217 milionů korun.

Témata: Česká televize Pohádky