Jiří Menzel (†82): Tímhle se proslavil! Co po něm zůstalo?

Jiří Menzel 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. září 2020 12:01

Zesnulý režisér Jiří Menzel po sobě zanechal spoustu slavných filmů. Které z nich patří mezi klenoty české kinematografie?

Zločin v dívčí škole (1965) - Detektivní triptych, natočený na motivy detektivních povídek Josefa Škvoreckého, s poručíkem Borůvkou v podání Lubomíra Lipského. Menzel se podílel na režii spolu s Ladislavem Rychmanem a Ivo Novákem, režíroval povídku Smrt pana Baltazara.

Ostře sledované vlaky (1966) - Menzelův první celovečerní film podle stejnojmenné Hrabalovy novely, který získal v roce 1968 Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Za tuto válečnou tragikomedii obdržel Menzel i řadu dalších cen. V hlavní roli mladičkého železničáře Miloše Hrmy se představil Václav Neckář.

Rozmarné léto (1967) - Atmosféra snímku, natočeného podle stejnojmenné předlohy Vladislava Vančury, souzní s předlohou. Květnatý archaický jazyk, kvůli kterému byla předloha pokládána na nezfilmovatelnou, Menzel citlivě vyvážil záběry, v nichž se takřka nic neděje, ale "hraje" v nich hladina řeky, déšť či zmoklé sklenice na stole. Nalezl zde křehkou rovnováhu mezi humorem a poezií a sám tu ztvárnil kouzelníka Arnoštka.

Skřivánci na niti (1969) - Další film podle Hrabalových povídek, skončil v trezoru pro svou kritiku komunistické zvůle a k divákům se dostal až po změně režimu - a 21 let po svém vzniku získal na festivalu Berlinale Zlatého medvěda. Hlavní roli opět ztvárnil Václav Neckář.

Na samotě u lesa (1976) - První z Menzelových úspěšných komedií, na kterých spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem, vyznačuje se osobitým inteligentním humorem. Na scénáři tohoto filmu o rodině, která získá s chalupou i svérázného dědu, spolupracoval i Ladislav Smoljak.

Postřižiny (1980) - Poetická komedie podle novely Bohumila Hrabala nabízí nostalgickou vzpomínku na prvorepublikovou idylku nesenou na křídlech autobiografického rozjímání. V roli paní sládkové se objevila Magda Vášáryová a v roli hlučného strýce Pepina Jaromír Hanzlík. Na přepisu do podoby filmového scénáře se vedle Menzela podílel sám spisovatel.

Slavnosti sněženek (1983) - Nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem zachycuje další Menzelova komedie podle podle povídek Bohumila Hrabala. Spisovatel ve filmu sám hraje epizodní roli.

Vesničko má středisková (1985) - Další oblíbená Menzelova komedie podle scénáře Zdeňka Svěráka si vysloužila nominaci na Oscara. Hlavní role svérázných obyvatel jedné vesničky ztvárnili Marián Labuda a maďarský herec János Bán.

Obsluhoval jsem anglického krále (2006) - Další hrabalovský titul, který měl ohlas i v zahraničí. Předcházelo mu osm let sporů o práva na natočení slavného románu, korunovaných proslulou scénou s "Menzelovým proutkem". Tím rozhořčený režisér veřejně sešvihal producenta Jiřího Sirotka na filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1998.

Témata: Jiří Menzel