Syn IVANA TROJANA a chlast?! Chce být Abstinent

film Abstinent s Josefem Trojanem v hlavní roli 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz

21. října 2019 13:32

S prvními listopadovými dny přijde do kin český film Abstinent s výmluvným podtitulem – Jízda na dno lahve i života je rychlejší, než si myslíš… Zkušený režisér a scenárista David Vigner vypráví komorní příběh o mládí a svobodě, o snech a realitě, o hledání a ztracenosti. Hlavní roli osmnáctiletého alkoholika Adama ztvárnil Josef Trojan, jeden z výrazných talentů nastupující herecké generace.

„Adam je kluk jako každý druhý. Čeká ho maturitní zkouška, vysoká škola. Rodiče o něj nejeví zájem hodný rodičů a to mu dává prostor pro věci, které ho v daný moment těší, ale v dlouhodobějším horizontu ho začnou pěkně mrzet. V tomto případě jde o alkohol, tedy něco, co se v této zemi sežene v každém věku prakticky kdekoliv,“ přibližuje svou postavu Josef Trojan a dodává: „Chtěli jsme natočit příběh, který bude co nejvěrnější a zároveň nejsnesitelnější pro co největší skupinu lidí. Primárně pak pro mladé. Zachytit příběh, o kterém si může v podstatě každý říct: Jo, to by se mi mohlo vlastně taky stát.“

„Film Abstinent je určen především divákům preferujícím jiná, netradiční a nekomerční témata. A také těm, kteří chtějí prožít hlubší emoce s hlavním hrdinou. Mladým, dospívajícím lidem, kteří na plátně mohou vidět své životy. Samozřejmě i rodičům, pokud najdou odvahu na ten film zajít a trošku se nad ním zamyslet, zda není možnost své děti více chránit. Určitě bych byl rád, kdyby film diváky zasáhl emočně, nabídl jim prožitek i uvědomění, že pokud se někdo v našem okolí nachází v podobné situaci, není dobré jej odsuzovat, ale spíš mu zkusit nabídnout pomocnou ruku,“ shrnuje David Vigner.

Autory scénáře jsou spolu s Davidem Vignerem také Lucie Kryzová a Jan Jílek, za kamerou stál Jan Vlnas. Natáčelo se celkem 24 dní v průběhu celého loňského roku v Praze a okolí. Mezi lokacemi byla například Psychiatrická nemocnice Bohnice, filmové ateliéry na Barrandově, Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty UK v Praze a VFN v Praze či Nákladové nádraží Praha-Žižkov. Vedle Josefa Trojana si další role v Abstinentovi zahráli Jessica Bechyňová, Šimon Fridrich, Vasil Fridrich, Andrea Berecková, Miloslav Čížek, Kristýna Frejová, Lukáš Hlavica ad. Titulní píseň Kvit nazpívala kapela NEBE. Singl Kvit je unikátním propojením filmového příběhu mladého alkoholika Adama a reálného osudu zpěváka NEBE Petra Harazina, který má za sebou tříměsíční odvykací pobyt v protialkoholní léčebně.

Do českých kin snímek uvede CinemArt 31. října 2019.

Témata: Josef Trojan film Abstinent Ivan Trojan