Nabarvené ptáče rozrazilo brány kin! Ve filmu se nemluví, hudba neexistuje!

Nabarvené ptáče

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. září 2019 15:06

Nový snímek Nabarvené ptáče od režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče si ve čtvrtek odbyl dlouho očekávanou premiéru. Ačkoliv film zatím sbírá kladná hodnocení, rozhodně není pro každého. Je totiž prakticky němý.

Nabarvené ptáče patří k divácky náročným filmům. Trvá dvě hodiny a 49 minut, z toho se v něm mluví devět minut a neobsahuje žádnou filmovou hudbu.

Výjimkou je píseň Eukalyptový háj od izraelské skladatelky a zpěvačky Naomi Šemerové, kterou k závěrečným titulkům nazpívala v hebrejštině Čvančarová. Snímek byl natočený na 35milimetrový film.

V Benátkách Marhoulův snímek bodoval u části kritiky, média si všímala i toho, že někteří diváci vizualizované scény násilí člověka na člověku, jichž je předloha plná, v kině nevydrželi.

V pondělí byl film uveden také na festivalu v Torontu, kde tamní recenzent upozornil na to, že snímek může šokovat jen ty, kdo neznají předlohu.

Přesto si zatím snímek vede poměrně dobře. Podle České filmové databáze jej mnoho diváků hodnotí kladně a v současné chvíli obdržel 72 procent. Za zmínku stojí především jeho atmosféra a herecké výkony, které jsou v tomto emotivním díle stěžejním prvkem.

Témata: Nabarvené ptáče filmy