100 let filmové společnosti UFA? I česká hvězda zazářila v Babelsbergu

Dokument Zkáza krásou 2

Autor: stars24.cz

17. prosince 2017 10:45

Německá filmová společnost UFA patří k nejstarším fungujícím podnikům svého druhu na světě, založena byla 18. prosince 1917 jako součást válečné mašinérie vilémovského císařství. U zrodu podniku, který původně nesl název Universum Film AG, stáli polní maršál Paul von Hindenburg a generál Erich Ludendorff. Státem řízený koncern měl podle jejich představ sloužit národním zájmům a dohnat tehdejší náskok nepřítele na poli psychologického vedení války.

Působení společnosti UFA sice německou porážku neodvrátilo, v pokořené zemi se ale jejímu podnikání nabízely velké možnosti. Po filmové produkci panoval v Německu velký hlad, který nepominul ani po uzavření míru. UFA byla navíc producentem filmů i provozovatelem rozsáhlé sítě kin a záhy se spíše než na propagandu zaměřila na výrobu zábavy. V roce 1921 byla zprivatizována a během následujících několika let vybudovala v Babelsbergu nejrozsáhlejší evropské filmové ateliéry.

V nich se zrodily například slavné snímky němé éry režiséra Fritze Langa, jako Nibelungové nebo Metropolis, a firmu nezaskočil ani příchod zvuku. Světovým trhákem se stal Modrý anděl z roku 1930, který učinil hvězdu první velikosti z Marlene Dietrichové. UFA se tak na několik let stala respektovanou známkou kvality filmové produkce. Na vrcholu slávy ji ovšem její majitel, mediální magnát Alfred Hugenberg, ochotně svěřil do služeb nastupujících nacistů.

Novým vládcem UFA se tak stal ministr propagandy Joseph Goebbels. Firmu museli záhy opustit její židovští zaměstnanci a v roce 1937 byla zestátněna. Díky Goebbelsově ctižádosti po babelsberských ateliérech nadále defilovaly hvězdy - mladá Ingrid Bergmanová nebo Lída Baarová. Zároveň zde již vznikala propagandistická díla, jako Triumf vůle Leni Riefenstahlové, Hitlerjunge Quex či Žid Süss. I na první pohled běžné filmy pro zábavu nesly jasné propagandistické poselství.

Hitlerovskou válečnou mašinerii podporovala UFA (od roku 1942 hlavní součást konglomerátu UFI) až do posledních chvil. Po válce převzali ateliéry spojenci, na východě vznikla už krátce po válce DEFA. Stále fungující UFA se v roce 1964 stala součástí mediálního koncernu Bertelsmann, během následujících dekád firma zažila řadu změn, hlavní náplň její činnosti se ale neměnila. Dnes se tak pod značkou UFA znovu skrývá největší německá filmová a televizní produkční společnost.

Témata: UFA Lída Baarová