TAJEMSTVÍ ODHALENO: Proč Freddie Mercury nikomu neřekl o AIDS?

Freddie Mercury - Live Aid 1985

Autor: Adéla Šoustalová, stars24.cz

21. května 2019 16:29 | Aktualizováno: 21. května 2019 22:46

Freddie Mercury se v roce 1987 dozvěděl tragickou zprávu. Lékaři mu diagnostikovali nemoc AIDS, neléčitelnou a smrtelnou chorobu, na jejíž potlačen byla tehdy lékařská věda krátká. Své kapele se ale svěřil až o dva roky později, a veřejnosti dokonce o čtyři roky. A rodině vůbec. Co ho k tomu vedlo?

23. listopadu 1991 vydal Freddie Mercury prohlášení: "Po obrovských domněnkách v tisku bych chtěl potvrdit, že jsem HIV pozitivní a mám AIDS. Chtěl jsem tuto informaci udržet v soukromí, abych uchránil soukromí lidí kolem mě." Den na to Mercury zemřel.

Překvapivé je, že ani své rodině tehdy o HIV a AIDS neřekl. “Chránil nás tím, že s námi toto téma neřešil,” řekla serveru The Telegraph jeho matka Jer Bulsara.

“Dnes je to jiné, ale tenkrát bylo velmi těžké nám to říct. My jsme respektovali jeho pocity," uvedla dále. Když umíral, jeho matka ho navštívila. “Nemusel nic říkat. Věděla jsem, že byl velmi nemocný,” vzpomíná.

„Když Freddie zemřel, bylo to jako kdybych ztratil člena rodiny a všichni jsme to zvládali různými způsoby. Chvilku jsem chtěl utéct od Queen, Nechtěl jsem o tom vědět. Myslím, že to byl můj proces truchlení. Ale jsem velmi pyšný na to, co jsme spolu dělali. Můj Bože, opravdu jsme se vydali na zajímavé výlety!,“ vzpomíná kytarista Brian May.

Brian se podělil o svůj nejoblíbenější moment se skupinou Queen. „Bylo zřejmé, že Freddie už dlouho žít nebude, ale chtěl, aby byl život normální a aby mohl udělat tolik hudby, kolik je jen možné. Řekl: „Pokračujte v psaní pro mě. Pak to můžete dokončit, až budu pryč,“ dodává smutně.

Mercury se ale smrti nebál, stejně tak se nebál toho, co si o něm lidé po ní budou myslet. „Opravdu nepřemýšlím nad tím, jestli po mě něco zůstane, když zemřu,“ uvedl v roce 1985.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen