Hollywood truchlí: Zemřela zpěvačka a herečka Doris Dayová!

Doris Dayová (herečka)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

13. května 2019 17:03

Americká zpěvačka a herečka Doris Dayová, která byla hlavně v 50. a 60. letech jednou z největších hvězd stříbrného plátna, zemřela dnes v Kalifornii ve věku 97 let. Oznámila to její dobročinná nadace. Zahrála si ve snímcích jako Calamity Jane nebo Noční rozhovor. Jejími filmovými partnery byli Frank Sinatra, Ronald Reagan, Jack Lemmon, Rock Hudson, Kirk Douglas nebo Clark Gable.

Hollywoodská hvězda a zanícená bojovnice za práva zvířat se na pěvecké scéně poprvé prosadila už na sklonku druhé světové války, za svůj život natočila přes 30 alb. Poprvé prorazila s hitem A Sentimental Journey, zpívala s nejslavnějšími big bandy své doby.

V 50. a 60. letech se stala také známou herečkou. V roce 1956 obletěla svět píseň Que Será, Será, kterou Dayová zazpívala ve filmu Alfreda Hitchcocka Muž, který věděl příliš mnoho. Populární byla i v tehdejším Československu.

V druhé polovině 60. let měla Dayová svou vlastní televizní The Doris Day Show, po jejímž skončení v roce 1973 se stáhla do ústraní a věnovala se především charitě spojené se zvířaty. Založila i svou vlastní nadaci Doris Day Animal Foundation. Ještě v roce 2011 ale nahrála album My Heart, které se v Británii dostalo do první desítky tamní hitparády.

Blonďatá krasavice se zářivým úsměvem lákala před 60 lety do kin miliony milovníků často sentimentálních filmových dramat a hudebních filmů hollywoodské produkce. Oscara za své filmové role nikdy nezískala, v roce 2004 jí ale tehdejší prezident George Bush mladší udělil Prezidentskou medaili svobody, nejvyšší civilní vyznamenání ve Spojených státech.

Dayová se až do vysokého věku těšila pevnému zdraví, příčinou její smrti byl podle agentury AP zápal plic.

Témata: Doris Dayová Hollywood úmrtí