„Baby Sussex“ vydělá ekonomice miliardy! Na děti Williama a Kate ale nestačí!

Britští princové William a Harry s manželkami

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. května 2019 8:11

Pozitivní efekt má na britskou ekonomiku narození každého nového člena královské rodiny. Syn prince Harryho a Meghan sice není tak úspěšný jako děti prince Williama a Kate, přesto vydělá miliardy korun.

Narození nového člena britské královské rodiny má tradičně příznivý dopad na britskou ekonomiku. Podle Střediska maloobchodní výzkumu vynese novorozený syn prince Harryho a vévodkyně Meghan 2,2 miliardy korun. To je o poznání méně, než kolik přinesl ekonomice prvorozený syn prince Williama George. Ten zajistil britské ekonomice 7,5 miliardy korun.

Uvedené sumy zahrnují především objem maloobchodních výdajů ve dvouměsíčním časovém pásmu kolem data narození. Výdaje se však musí týkat narozeného královského potomka. Lidé nejčastěji utrácejí za různé suvenýry, jako jsou hrnky, šálky, DVD disky, pamětní mince nebo knihy. Započítává se však i jídlo a propitý alkohol.

Zvýšené prodeje pak registrují také výrobci dětského oblečení či třeba dupaček, v nichž se potomek královské rodiny objevuje na veřejnosti či před objektivem fotografů. Zde se příznivý efekt počítá na léta.

„Baby Sussex“ ve srovnání neporazí ani jednoho z potomků prince Williama a vévodkyně Kate. Jasného hegemona George totiž následuje princezna Charlotte, která ekonomice přinesla 3 miliardy korun, a nakonec i princ Louis, který vydělal o 300 milionů korun více než syn Harryho a Meghan. Vévodovi a vévodkyni ze Sussexu je to však dozajista jedno.

Témata: Princ Harry Meghan Markle královská rodina (gbr)