Zemřela TOP HVĚZDA Star Wars Peter Mayhew (†74), známý jako "Žvejkal"

Zemřela TOP HVĚZDA Star Wars Peter Mayhew (†74), známý jako 4

Autor: stars24.cz, ČTK

3. května 2019 5:05

Herec Peter Mayhew, který ztělesnil Žvejkala (Chewbacca), chlupatého přítele pašeráka Hana Sola, v Hvězdných válkách, zemřel.

Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na čtvrteční prohlášení hercovy rodiny. Mayhew podle tohoto prohlášení zemřel v úterý ve svém domovu v Texasu ve věku 74 let. Příčina smrti nebyla uvedena.

Peter Mayhew, který se narodil 15. května 1944 v Londýně, ale později získal americké občanství, vyrostl až do výše 2,21 metru, což mu umožnilo v roce 1976 získat první roli na stříbrném plátně, ve filmu Sindibád a Tygří oko, kde si zahrál postavu Minotaura.

V dalších letech si jej vybral režisér George Lucas pro postavu chlupatého mimozemšťana v snímku Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje. Tato role, kterou ztvárnil v dalších čtyřech pokračováních filmové ságy, mu změnila život, i když točil i další, méně známé filmy a seriály. Při natáčení závěrečné epizody Hvězdných válek Poslední z Jediů v roce 2017 Mayhew pomáhal jako konzultant svému nástupci k přesvědčivému ztvárnění postavy, poznamenala agentura Reuters.

Témata: Peter Mayhew úmrtí Star Wars