Ručně psaný setlist Queen je na prodej: Písně měly přezdívky!

skupina Queen

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

24. dubna 2019 15:35

Seznam písní, který ručně sepsal frontman Queen Freddie Mercury, je na prodej za zhruba osm set tisíc korun. Více než čtyřicet let starý dokument pochází z doby, kdy britská kapela koncertovala v dánské Kodani v rámci turné k desce News of the World.

Ačkoliv je Freddie Mercury už téměř tři desetiletí po smrti, kapela Queen získává stále nové fanoušky, za což vděčí třeba životopisnému filmu Bohemian Rhapsody. Právě nové vlny popularity se rozhodl využít neznámý prodejce, který za 35 tisíc dolarů (cca 800 tisíc korun) nabízí setlist z jednoho z koncertů legendární skupiny.

Konkrétně má jít o dokument z vystoupení v dánské Kodani, které se odehrálo na šňůře k desce News of the World 13. dubna 1978. Setlist je ručně psaný samotným Freddiem Mercurym, který měl pro některé písničky zkratkovité přezdívky. Místo Bohemian Rhapsody napsal jen „Bo Rhaps“, zatímco název We Are The Champions se musel uskromnit jen na „Champions“.

Ze seznamu písní je také jasné, že hymnu We Will Rock You hráli Queen během dánské zastávky hned dvakrát. Koncert s ní nejprve otvírali a pak ji zařadili rovněž jako první přídavek. Druhým přídavkem byla coververze písně Elvise Presleyho Jailhouse Rock, vystoupení pak uzavřela God Save the Queen.

Celý setlist se skládá ze dvou papírů, na zadní straně toho druhého pak Mercury napsal „Hotel!!!“, což značí, že se tenkrát opravdu těšil na odpočinek. Během následujícího měsíce totiž Queen odehráli dalších 17 koncertů turné k News of the World.

Prodejce nabízí setlist na prodej prostřednictvím společnosti Moments in Time. Pokud byste nevěřili autenticitě dokumentu, doprovází ho dopis s ověřením pravosti od oficiálního fanklubu britské kapely. O žádný podvrh tedy rozhodně nejde.

Témata: skupina Queen Freddie Mercury