Jean-Paul Belmondo po česku: Kdo jej daboval nejčastěji?

Jean-Paul Belmondo 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. dubna 2019 16:15 | Aktualizováno: 22. dubna 2019 16:19

Proč jsou filmy s Jeanem-Paulem Belmondem u nás dodnes populární? Možná i díky dabingu, v němž patříme mezi světovou špičku. Uhodnete, kdo daboval legendárního Francouze nejčastěji?

Před necelými 14 dny oslavil legendární francouzský herec Jean-Paul Belmondo už 86. narozeniny. Ačkoliv už nové filmy nenatáčí, jeho předchozí díla patří ke klasice, která má i dnes své místo na českých televizních obrazovkách. K úspěchu dozajista přispěl i povedený český dabing.

Nejznámějším dabérem Belmonda je dozajista Jiří Krampol, který mu propůjčil svůj hlas v několika desítkách filmů. Krampol dodnes sní o osobním setkání s Francouzem, ale to už se pravděpodobně neuskuteční. Když Belmonda před dvěma lety lákali na festival do Karlových Varů, musel kvůli zdraví účast odmítnout.

Daboval ho však i Ladislav Mrkvička, který je držitelem Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu, populární Josef Vinklář, nedávno zesnulý Jan Tříska nebo další dabingová legenda Miroslav Moravec.

Bylo by však chybné si myslet, že dabing Belmonda je jen věcí této herecké generace. Příležitost promluvit ústy legendárního Francouze už dostali také Martin Stránský, známý dabingem postavy Dr. House, Jan Dolanský nebo David Novotný.

Témata: Jean-Paul Belmondo Jiří Krampol Jan Tříska David Novotný Jan Dolanský