Belmondo nechodí, ale "pigluje" čtyřicítky! Miláček Čechů slaví 86 let!

Jean-Paul Belmondo 12

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

10. dubna 2019 14:45 | Aktualizováno: 11. dubna 2019 0:34

Šarmantní Francouz, pro kterého mají čeští diváci dodnes slabost. Tak by se dal popsat herec Jean-Paul Belmondo, který v těchto dnech oslavil 86. narozeniny. Na českých televizních obrazovkách slaví úspěch dodnes, ač za poslední dvě desetiletí moc filmů nenatočil.

Včera oslavil legendární francouzský herec Jean-Paul Belmondo už 86. narozeniny. Jde o úctyhodný věk, obzvlášť s přihlédnutím k faktu, že už téměř osmnáct let nemusel být mezi námi. V létě roku 2001 totiž po mozkové příhodě ležel šest dní v kritickém stavu v pařížské nemocnici.

Přežil, ale ve filmech se od té doby objevuje sporadicky. Stejně tak i na veřejnosti, kde když už je spatřen, tak většinou o holi. Má problémy s chůzí vzhledem k jeho věku se to zřejmě jen tak nezlepší.

Příští rok to bude šedesát let, co zaznamenal první velký úspěch ve filmu. V roce 1960 se objevil v roli Michela Poiccarda alias Laszla Kovacse ve snímku U konce s dechem, což z něj učinilo hlavního představitele francouzské nové vlny.

Brzy se ale přeorientoval na kasovní trháky, především akční filmy a komedie, z nichž zná Belmonda většina tuzemských diváků, k nimž nejčastěji mluvil hlasem baviče Jiřího Krampola, který dodnes sní o setkání s Francouzem. Typické byly pro Belmonda role neodolatelných a šviháckých dobrodruhů, ale rovněž cynických hrdinů.

Známé jsou i jeho spory s hvězdným kolegou Alainem Delonem. Belmondo na něj po natáčení filmu Borsalino (1970), v němž ztvárnily rovnocenné hlavní role, podal žalobu, protože se Delonovo jméno objevilo na plakátu dvakrát – Delon byl také producentem. Belmondo se odmítl zúčastnit premiéry a spor trval téměř tři další desetiletí.

Znovu se spolu objevili až ve filmu z roku 1998 Poloviční šance. Tou dobou už dával Belmondo přednost divadlu. Po mozkové příhodě se přestal věnovat i jemu a natočil jen dva další filmy. Zase se ale podruhé v životě oženil a s druhou ženou Natty má svou třetí dceru. Z prvního manželství má tři děti, dvě dcery a syna. Nejstarší Patricia je však už 25 let po smrti.

Navzdory svým zdravotním problémům se ale do hledáčku médií dostal nedávno paradoxně díky vztahům. Do postele si totiž přitáhl o čtyřicet let mladší přítelkyni Barbaru Gandolfiovou, jejich vztah ale rychle skončil. Údajně s ním totiž byla jen kvůli penězům.

Na českých televizních obrazovkách však filmy s Belmondem, který byl známý tím, že se prakticky nikdy nenechal zastupovat kaskadéry, slaví úspěch dodnes. Před dvěma lety jej Jiří Bartoška lákal na festival do Karlových Varů, kvůli zdravotním problémům však musel Belmondo účast odříct.

Témata: Jean-Paul Belmondo