Michael Jackson v dalším dokumentu: V názvu je zase Neverland a mluví se o dětech!

Jackson, Michael

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. dubna 2019 16:56

Podruhé v krátkém rozmezí je legendární „král popu“ Michael Jackson předmětem dokumentu. I tentokrát je v názvu jméno ranče Neverland a opět se mluví o obtěžování dětí. Nejnovější snímek se však snaží celou věc nahlížet z jiné perspektivy.

Jen měsíc po Leaving Neverland od HBO je na světě další dokument o „králi popu“ Michaelu Jacksonovi. Za novým snímkem Neverland Firsthand: Investigating the Michael Jackson Documentary stojí zpěvákova rodina, čemuž odpovídá i složení respondentů.

Ve třicetiminutovém dokumentu, který je od 30. března ke zhlédnutí na YouTube, mluví o Jacksonovi jeho neteř Brandi a synovec Taj a také technik Brad Sundberg, který v Neverlandu strávil spoustu času.

Jako první promluvila před kamerou Brandi, která sedm let chodila s Wadem Robsonem, jedním ze dvou protagonistů filmu Leaving Neverland. Označila ho za člověka, který se snažil využívat slavnějších lidí k vlastnímu prospěchu. „Robson byl vždycky tak trošku oportunista. Ví moc dobře, na jakou stranu se v různých chvílích postavit, aby z toho měl finanční benefit,“ říká Jacksonova neteř.

Následuje zpověď technika Sundberga, který obvinění Jacksona rovněž odmítá. „Ani za milion let jsem nikdy neviděl dítě v okolí Michaela Jacksona, které by působilo otřeseně, zneužitě nebo jakkoliv jinak zbědovaně,“ svěřil se a dodal, že ranč Neverland byl podle jeho názoru bezpečným, mírumilovným a zábavným místem.

Taj Jackson pouze pokračuje v rodinné lince. Zpěvákova rodina už dříve podala žalobu na HBO, která podle jejího názoru porušila smlouvu, podle které stanice neměla na Jacksona útočit. Podle rodinných příslušníků je dokument ubohým pokusem, jak z rodiny dostat peníze.

O čem vlastně dokument Leaving Neverland je? Tvůrci dali slovo Wadu Robsonovi a Jamesi Safechuckovi, kteří ve věku sedmi a osmi let trávili s Jacksonem čas na jeho kalifornském ranči Neverland. Oba popisují, jak jim dával drahé dary za to, že je mohl sexuálně zneužívat. Jeden z mužů například vypráví, jak mu Jackson dával pít alkohol, pouštěl porno a masturboval před ním.

Jackson byl v minulosti kvůli podobným deliktům i u soudu. Poprvé byl obžalován ze sexuálního zneužití třináctiletého chlapce v roce 1993. Podezření se sice neprokázalo, ale zpěvák se přesto s rodinou chlapce dohodl na mimosoudním vyrovnání. V listopadu 2003 na něj byl dokonce vydán zatykač, ale soud hudebníka o dva roky později osvobodil.

Témata: Michael Jackson Leaving Neverland