Mohla žít! Patolog odhalil největší tajemství smrti princezny Diany!

Lady Diana 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

8. dubna 2019 15:16 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 21:02

Mohla lady Diana žít? Stačilo málo a milovaná maminka princů Williama a Harryho mohla být dnes mezi námi, říká patolog, který zkoumal tělo tragicky zesnulé princezny. Ihned po nehodě to totiž vypadalo, že Dianina zranění nejsou tak vážná, aby ohrožovala její život!

Princezna Diana zemřela krátce po půlnoci 31. srpna 1997, když se se svým partnerem Dodim Al-Fayedem hotel Ritz na Place Vendôme v Paříži a snažili uniknout devíti francouzským novinářům, kteří Dianu pronásledovali.

Dodi Al-Fayed a řidič Henri Paul, který údajně řídil pod vlivem alkoholu, byli mrtví hned na místě nehody. Diana ležela uvězněná pod troskami auta. Poté, co ji záchranáři stabilizovali a odvezli do nemocnice Salpêtrière, se zjistilo, že její zranění jsou příliš vážná. 

Od té doby se vyrojila celá hromada spekulací – někteří jsou přesvědčeni, že Diana byla těhotná. Podle dalších šlo o vraždu, ve které měl prsty někdo z královské rodiny.

Teď promluvil uznávaný britský patolog Richard Shepherd, který je povoláván k zapeklitým případům, známým vraždám i smrtím známých osobností. Lékař vydal knihu skutečných forenzních detektivních případů – a promluvil mimo jiné i o lady Dianě!

Jeho vyprávění začíná v roce 2004, kdy dostal policejní vyšetřovatel John Stevens za úkol prověřit, zda v případě tragické nehody lady Diany přece jen neexistují nějaké pochybnosti. „Já jsem byl požádán, abych přezkoumal důkazy,“ vypráví Shepherd.

„V Mercedesu tu noc byl řidič Henri Paul, Diana a Dodi na zadních sedadlech a Fayedův bodyguard Trevor Rees-Jones, který seděl napravo od řidiče, před Dianou. Nikdo kromě Rees-Jonesa na sobě neměl bezpečnostní pás,“ popisuje, jak v autě v osudnou chvíli seděli pasažéři.

Prozradil také, co přesně se stalo ve chvíli nárazu. „Řidič Henri Paul narazil na volant, což dokazují jeho zranění. Jen o mikrosekundu později byl také zasažen zezadu Dodiem, což byl velký muž, který se pohyboval rychlostí více než 60 mil za hodinu (asi 96 km/h)," nastiňuje nehodu lékař. 

Přítel princezny Diany i řidič podle něj byli okamžitě mrtví. Patolog také poukazuje na to, že bodyguardi většinou nebývají připoutaní, aby mohli v případě nutnosti rychle zareagovat, Rees-Jones,ale podle něj byl zřejmě znepokojen divokou jízdou a tak si pás raději zapnul.

„Takže ho zadržel pás a částečně polstrovaný airbag auta, který se nafoukl, když bylo tělo Diany katapultováno dopředu ze zadního sedadla. Byla mnohem lehčí než Dodi a Rees-Jonesův pás částečně pohltil sílu. To mírně snížilo energii, která na ni dopadla,“ popisuje expert.

Diana podle patologa neutrpěla větší zranění. „Ve skutečnosti měla jen pár zlomených kostí a malé poranění hrudníku - ale to zahrnovalo malou trhlinu v žíle v jedné z jejích plic,“ vysvětluje.

Poukazuje i na to, že princezna se po příjezdu zdravotníků zdála být sice zraněná, ale stabilizovaná. Navíc mohla komunikovat. „Zatímco se všichni soustředili na Rees-Jonese, ona pomalu krvácela z žíly do hrudi. V sanitce postupně ztratila vědomí. Když utrpěla srdeční zástavu, bylo vynaloženo veškeré úsilí, v nemocnici ji resuscitovali. Chirurgové identifikovali problém a pokusili se opravit žílu. Ale bohužel už bylo pozdě,“ říká patolog.

Právě to, že byla po nehodě při vědomí, je podle něj charakteristické pro trhlinu v životně důležité žíle. „Anatomicky je ukrytá, hluboko ve středu hrudníku. Žíly krvácí pomalu. Ve skutečnosti krvácí tak pomalu, že identifikování problému je dost obtížné. A pokud je identifikován, náprava je ještě těžší,“ přiznává.

To, co se stalo v případě princezny Diany, je podle něj unikátní. „Její specifické zranění je tak vzácné, že nevěřím, že v celé mé kariéře ještě něco takového uvidím. Dianino zranění bylo velmi malé – ale na špatném místě. Smrt Diany je klasickým příkladem toho, co říkáme, po téměř každé smrt. Prostě co kdyby,“ říká Shepherd.

„Kdyby narazila na přední sedadlo v mírně jiném úhlu. Kdyby auto jelo o něco pomaleji. Kdyby byla ihned vzata do sanitky. Kdyby měla bezpečnostní pás. Kdyby byla zdrženlivá, pravděpodobně by se o dva dny později objevila na veřejnosti s monoklem na oku, možná by trochu lapala po dechu kvůli zlomeným žebrům a zlomenou ruku by měla na pásce,“ dodává patolog, který potvrdil, že smrt Diany skutečně zavinila tragická nehoda.

Témata: Lady Diana Velká Británie Lady Diana