Přiznání slavné kapely: Za vše vděčíme Queen a Mercurymu!

Současní členové Simple Minds.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. dubna 2019 14:28 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 19:57

Film Bohemian Rhapsody připomněl jednu zapomenutou životní kapitolu i zpěvákovi kapely Simple Minds Jimu Kerrovi. Ten měl to štěstí, že se během teenagerských let podílel na přípravě jednoho z koncertů Queen. Mercuryho a spol. navíc potkával i v dalších letech.

Skotská kapela Simple Minds vznikla v roce 1978, klíčový okamžik pro ni však nastal už o pět let dříve. Tehdy se totiž frontman Jim Kerr setkal se zpěvákem legendárních Queen Freddiem Mercurym. Došlo k tomu přitom úplně náhodou, když tou dobou čtrnáctiletému Kerrovi jeho spolužák zařídil možnost pomáhat v zákulisí koncertů v Glasgow.

„Řekli, že mi umožní pomáhat v zákulisí během několika velkých koncertů. Moc nevím, na co mě potřebovali, byl jsem kost a kůže,“ vzpomíná Kerr pro Daily Record. Tehdy se těšil na vystoupení jeho oblíbené kapely Mott the Hoople, která se ale nakonec zdržela na televizním natáčení, a tak musel přiložit ruku k dílu jinde.

„Poslali mě pomáhat kapele předskokanů. Zeptal jsem se: ‚Co jsou zač?‛ Odpověděli mi, že neví přesně, ale že se jmenují Queen,“ popisuje barvitě celou situaci frotman Simple Minds. „Byl jsem na pódiu během příprav. Byl tam Roger Taylor a samozřejmě Freddie. Nevěděl jsem, co jsou zač, ale už se chovali královsky,“ pokračuje.

„Takže jsem byl přítomen jejich prvnímu koncertu v Glasgow a to mi bylo jen 14,“ líčí Kerr, pro kterého šlo o osudové setkání. Hodně jej to totiž povzbudilo. „Freddie měl černobílé oblečení a odehráli úžasný koncert. O pár týdnu později byli v Top of the Pops (pořad BBC – pozn.red.). Hodně nás inspirovali,“ konstatuje.

S Mercurym se pak potkával i v následujících letech. „Párkrát jsme se viděli, ale nevzpomínám si, jestli jsem řekl, že jsem jim tenkrát pomáhal,“ přiznává zpěvák Simple Minds, který později potkal Mercuryho v Amsterdamu, kde obě kapely vystupovali. „Byl v županu a ptal se mě, kde hrajeme. ‚Zlom vaz,‛ popřál mi. Byl to milý chlap,“ dodává.

Jim Kerr samozřejmě zaznamenal novou vlnu zájmu o Queen, která souvisí s filmem Bohemian Rhapsody. „Úspěch toho filmu mi připomněl, jaké neskutečné štěstí jsem měl,“ říká frontman Simple Minds.

Témata: Simple Minds (kapela) skupina Queen Freddie Mercury film Bohemian Rhapsody