Freddie Mercury, nebo Dracula? Posuďte sami, FOTO uvnitř!

Freddie Mercury

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. dubna 2019 15:09

Brit Danny Clifford se jako fotograf dostal do blízkosti největších rockových hvězd posledních dekád. Měl tu čest fotit například Rolling Stones, Boba Dylana nebo kapelu Queen. Právě na snímek Freddieho Mercuryho z jednoho z památných koncertů rád vzpomíná. Proč?

Britský fotograf Danny Clifford už více než 14 dní vystavuje své fotky slavných rockových hudebníků. Retrospektivní výstava Rock Stars Don‘t Smile, která probíhá v londýnské čtvrti Hampstead, má sice na propagačním plakátu frontmana Oasis Liama Gallaghera, na jednom z mnoha snímků je však zachycen i zpěvák legendární kapely Queen Freddie Mercury.

Clifford pořídil jeho fotografii během památného koncertu v Hyde Parku v roce 1976. „Procházel jsem zákulisím a on tam byl v bílém kompletu a zrovna dostával do ruky mikrofon. Do začátku show zbývalo pár minut. Zeptal jsem se ho, co je zač. ‚Freddie,‛ odvětil mi a vypadalo to, že se mu moje drzá otázka líbila,“ vzpomíná autor dosud nezveřejněné fotografie.

„Pak jsem se ho zeptal, jestli si můžu udělat pár fotek. ‚Jasně, že můžeš, miláčku,‛ odpověděl mi. Zatímco mu někdo dával poslední instrukce, několikrát mi zapózoval. Trochu vypadal jako hrabě Dracula,“ popisuje fotograf. Říkal jsem si, jak je nečekaně uvolněný, vzhledem k tomu, že se měl za pár chvil ocitnout na pódiu,“ pokračuje.

I just found one of my photos of Freddie Mercury and the story of when we first met each other on a fans website. Naughty, but, still quite nice to see that people are interested #freddieMercury #Queen #BohemianRhapsody #musicphotographer #exhibitionsoon pic.twitter.com/30nCiSpjpj

— Danny Clifford (@DannyClifford) 30. října 2018

„Najednou se rozezněla kytara Briana Maye a plošina, na které Freddie stál, začala levitovat, stoupat nahoru až na pódium. Rychle jsem se přemístil do přední řady, abych zachytil Freddieho v jeho teatrální, ale charismatické póze,“ líčí Clifford, pro kterého to byl jen začátek dlouhého pracovního vztahu s kapelou Queen.

Na výstavě se tak objevují i další snímky s Mercurym a jeho kolegy. „Nedávno jsem objevil negativy fotek Freddieho, o kterých jsem neměl ponětí. Proto nedokážu říct, které snímky jsou moje nejoblíbenější, protože bych za pět minut objevil další a změnil názor,“ konstatuje britský fotograf.

Clifford však měl v hudebním průmyslu řadu dalších klientů, namátkou Boba Dylana, Rolling Stones, The Who, ale také novější umělce včetně zesnulé zpěvačky Amy Winehouse. Snímky z jeho čtyřicetileté profesní kariéry jsou teď vystaveny v Londýně.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen fotografie