Zemřel další člen legendární kapely Queen!

Mike Grose (úplně vlevo) a kapela Queen.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. března 2019 15:17 | Aktualizováno: 27. března 2019 22:07

Radost z oscarového úspěchu životopisného snímku Bohemian Rhapsody pokazilo žijícím členům kapely Queen úmrtí baskytaristy Mikea Grose. Ten sice s kapelou strávil jen pár měsíců, Roger Taylor a Brian May jsou mu přesto vděční za podíl na úspěchu formace.

Bez většího zájmu médií zemřel počátkem března baskytarista legendární britské rockové kapely Queen Mike Grose. Zaregovali na to však oba aktivní členové formace. „Jsem zarmoucen zprávou o mém starém příteli Mikeu Groseovi, kterého jsem poprvé slyšel s kapelou The Individuals, když jsme ještě byli na škole. Vždycky zněl mocně,“ zavzpomínal bubeník Roger Taylor.

O poznání sdílnější byl kytarista Brian May. „Mike Grose byl první basák Queen. Kolem roku 1970 ho Roger pozval z Cornwallu do Londýna, aby s námi dal dohromady prvních pár songů. Byla to silná osobnost! Jeho zvuk byl masivní a monolitický! Nakonec to spojení nefungovalo, přesto dlužíme Mikeovi hodně za to, že s námi udělal těch pár prvních krůčků,“ dodal May na Instagramu.

Na Facebooku navíc doplnil data a místa všech tří koncertů, které Grose s Queen během roku 1970 odehrál. První z nich se odehrál v City Hall v Truru, kde se kapela poprvé objevila jako Queen. Už tehdy zahráli některé písně, které se později objevily na albech, namátkou třeba Father to Son nebo Stone Cold Crazy.

Mike Grose na tento koncert, kde rovněž poprvé zpíval Freddie Mercury, před pár lety zavzpomínal. „Myslím, že jsme za něj měli dostat 50 liber, ale jestli si dobře vzpomínám, tak se tolik ani nevybralo, protože přišlo opravdu málo lidí. Na plakátech jsme navíc byli vedeni jako Smile (původní název kapely – pozn.red.), nikoliv jako Queen,“ popisoval.

„Freddie dal do toho prvního koncertu v City Hall opravdu hodně. Vzpomínám, jak skákal po celém pódiu, byl trochu jako Mick Jagger, ale pořád to byl Freddie,“ pokračoval ve vyprávění Grose, který oproti ostatním členům kapely nestudoval, ale pracoval na plný úvazek. To se nakonec ukázalo jako zásadní překážka.

Grose prý sice věřil ve velký potenciál kapely, ale neměl čas čekat na úspěch. Proto Queen po pár měsících opustil a vrátil se z Londýna domů do Cornwallu, kde začal podnikat jako autodopravce. Ve městě Saint Austell provozoval garáž. Pozici baskytaristy nakonec obsadil John Deacon, který sice stále žije, avšak stáhl se do ústraní.

Témata: skupina Queen