Hra o trůny? Spíš o život, přiznala hvězdná hollywoodská herečka!

Emilia Clarke 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

25. března 2019 10:38

Všudypřítomný stres na place změnil herečce Emilii Clarkové natáčení Hry o trůny na hru o holý život. Za osm let produkce populárního seriálu prodělala dvě náročné operace mozku, což přiznala až ve chvíli, kdy se seriál blíží do letošního velkého finále.

Emilia Clarkeová je jednou z hlavních hvězd seriálu HBO Hra o trůny. Ten se začal vysílat v roce 2011, tehdy také začaly její závažné zdravotní potíže. Hollywoodská herečka to přiznala ve článku pro časopis New Yorker až teď. Za uplynulých osm let podstoupila britská hvězda hned dvě operace mozku.

„Trenér mě položil na zem jako prkno a já se ihned začala cítit, jako by mi guma tlačila na mozek,“ popsala Clarkeová začátky problémů. „Zkoušela jsem to ignorovat a překonat, ale nešlo to. Řekla jsem trenérovi, že potřebuju pauzu. Nějakým způsobem jsem se doplazila do šatny, pak na záchod. Bylo to čím dál horší,“ vzpomíná po letech.

„Vystřelující, bodající a svírající bolest byla pořád větší. Až jsem si v jednu chvíli uvědomila, co se děje – můj mozek je poškozený,“ svěřila se představitelka Daenerys Targaryen. „Diagnóza byla rychlá: subarachnoidální krvácení v oblasti kolem mozku. Měla jsem aneuryzma,“ doplnila.

Clarkeová musela podstoupit tříhodinovou operaci, po dvou letech ale lékaři objevili druhé aneuryzma. „Když mě vzbudili, řvala jsem bolestí. Procedura selhala. Měla jsem masivní krvácení a doktoři mi jasně řekli, že moje šance na přežití jsou nejisté, pokud nepodstoupím další operaci,“ prozradila herečka.

„Tentokrát musela vstoupit do mého mozku pěkně postaru – skrz lebku. A operace se musela uskutečnit prakticky ihned,“ líčí Clarkeová, která nakonec v nemocnici strávila měsíc. „Měla jsem obrovský strach, panické ataky. Později jsem se dozvěděla, že třetina lidí s touto diagnózou dříve nebo později zemře,“ napsala v textu pro New Yorker.

„Dneska mám potíž si tyhle temné časy detailně vybavit. Moje mysl je zablokovala. Vzpomínám si ale, že jsem byla přesvědčená, že už nebudu žít,“ uvedla Clarkeová, která se dle svých slov vyléčila víc, než si dokázala představit. Nakonec založila charitu Same You, která zprostředkovává léčbu lidem, kteří se zotavují po operacích mozku.

Témata: Emilia Clarke seriál Hra o trůny (HBO)