Youtuber se vyděsil! Do úst si ho vzal terorista z Christchurch!

PewDiePie (youtuber)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. března 2019 16:55

Šílený střelec, který dnes na Novém Zélandu postřílel téměř pět desítek lidí, se možná inspiroval u nejslavnějšího youtubera PewDiePie, který streamuje videa z počítačových her. Australan Brenton Tarrant totiž celý útok přenášel na sociální síti a padlo právě i jméno švédského youtubera.

Ještě včera mu bylo fajn, dnes už ale nejsledovanější youtuber na světě PewDiePie řeší pořádné dilema. Devětadvacetiletý Švéd Felix Kjellberg je totiž zdrcen teroristickým útokem ve městě Christchurch na Novém Zélandu, a to především proto, že do něj byl vtažen osobou domnělého střelce.

Tím má být mladý Australan Brenton Tarrant, který si celou masovou vraždu nahrával kamerou GoPro a živě ji vysílal na sociální síti. Krátce před zahájením palby je na jednom záběru slyšet, jak střelec říká: „Pamatujte mládeži, podporujte PewDiePie.“ Inspiroval ho snad švédský youtuber?

„Právě jsem slyšel zprávu o událostech v Christchurch na Novém Zélandu. Jsem naprosto znechucený tím, že ta osoba vyslovila moje jméno,“ distancoval se PewDiePie od celého činu na Twiteru a připojil i kondolenci. „Mé srdce a myšlenky patří obětem, rodinám a všem, které tahle tragédie zasáhla,“ dodal.

Kontroverzní youtuber se přitom dříve dostal do křížku se zákonem, když byl kvůli obsahu jednoho ze svých videí obviněn z podpory rasismu a antisemitismu. Kanál PewDiePie sleduje skoro 90 milionů odběratelů, devětadvacetiletý Švéd na něm zveřejňuje komentovaná videa z počítačových her. Tenhle „koníček“ ho bez problémů uživí.

Děsivé video ze střelby, které se internetem šíří navzdory opatřením novozélandských úřadů, zdánlivě připomíná akční počítačové hry. Celý incident je natáčen z první osoby očima útočníka, který na záběrech není vidět. Na obrazovce se objevuje jen část ruky se zbraní.

Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch dnes zemřelo 49 lidí. Dalších 48 postřelených ošetřují v nemocnici. Policie v souvislosti s útokem zadržela čtyři podezřelé. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová označila tento den za jeden z nejtemnějších v historii země.

Témata: PewDiePie (youtuber) teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019)