Pravda o Bohemian Rhapsody: Freddie Mercury by byl znechucen!

Rami Malek 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. března 2019 15:17 | Aktualizováno: 16. března 2019 6:18

Miliony fanoušků po celém světě oceňují životopisný snímek Bohemian Rhapsody, jedna rodina je ovšem přesně opačného názoru. Příbuzní manažera Paula Prentera, který je ve filmu nejzápornější postavou, tvrdí, že se vše odehrálo jinak. Divil by se prý i sám Freddie Mercury.

Paul Prenter je v Bohemian Rhapsody vyobrazen jako sebejistý homosexuál, který svádí Mercuryho, manipuluje s ním proti kolegům z kapely a přivede ho do sebezničujícího prostředí promiskuitního sexuálního života a nadměrné konzumace drog. Členové Prenterovy rodiny ale ve článku pro Daily Mail toto zobrazení jejich blízkého rozporují.

„Ten film je jako pohádka od Disneyho se všemi těmi kladnými postavami a jedním zloduchem v podobě Paula,“ postěžoval si jeho bratr Gerald Prenter. „Nikdy by si to nedovolili, kdyby byl Paul naživu. Je to zbabělé. Rozhodli se poškodit jeho jméno s vědomím, že je mrtvý a nemůže se bránit,“ dodal.

Prenterův bratr zkrátka pro vyznění snímku nemá pochopení. „Brian May říká, že tím strávili 10 let, tak si aspoň mohli dát záležet na tom, aby vše bylo správně. Přitom mu určitě záleželo na správném vyobrazení sebe sama i zbytku kapely,“ myslí si Gerald Prenter.

Prenterova kmotřenka Blathanaid jde dokonce ještě dál. „Freddie Mercury by byl z toho filmu znechucen. Byli si s Paulem tak blízcí,“ konstatuje. „Role zloducha rozhodně nereprezentuje Paula. Je to nechutné, je mrtvý a nemůže se bránit. Přitom něco znamenal pro tolik lidí. Byl to bratr, byl to syn, byl to strýc, byl to můj kmotr,“ vysvětluje Blathanaid.

„Paul v sobě nic ošklivého neměl. Byl to jemný a citlivý muž,“ přemítá jeho starší bratr Ray. „Ten film očernil Paulovo jméno. Je to směšné, Paul a Freddie byli nejlepší přátelé, tak to prostě je,“ říká Paulův mladší bratr Stephen, který se sourozencem sdílel byt v Londýně v dobách největší slávy Queen.

„Všude chodili spolu, především do gay klubů. Freddie občas přišel k nám, ale většinou chodil Paul k němu. Pokud spolu nikde nebyli, Freddie skoro každý den zavolal a hodiny spolu mluvili. Vždycky když jsem zvedl telefon, byl na opačném konci drátu Freddie,“ popisuje Stephen Prenter. Bavili se prý o kapele, o mužích i o svých životech, rozhodně ale nebyli milenci.

„Můžu říct se stoprocentní jistotou, že Freddie a můj bratr spolu nikdy nic neměli. Každý, kdo je znal, to ví,“ tvrdí Stephen Prenter. „Přitahovali je stejní maskulinní muži, to byl jejich typ. Rozhodně se nepřitahovali navzájem,“ vysvětluje.

Prenterovu rodinu však nejvíce znechutila scéna, v níž filmový představitel pronese větu: „Můj otec by mě radši viděl mrtvého, než by mě nechal být tím, kým jsem.“ Paulův bratr Stephen totiž říká, že jejich rodiče o synově homosexualitě věděli a neměli s ní problém. „Rodiče věděli, že Paul je gay, od jeho šestnácti let, takže opravdu dlouho,“ uvedl vše na rovinu.

„V tom opravdu nikdy nebyl problém, jediný, kdo měl problém s tím, že je gay, byl Freddie. Ani jednou se k tomu otevřeně nepřiznal, bylo to veřejné tajemství. On ale ani jednou neřekl: ,Jsem gay,‛ jako to udělal Paul,“ uzavírá celou debatu Stephen Prenter.

Témata: Freddie Mercury film Bohemian Rhapsody skupina Queen