Michael Jackson je nevinen? Fanoušci vyrazili do brutálního protiútoku!

Londýnská kampaň deklarující nevinu Michaela Jacksona. 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. března 2019 10:31

Zatímco se ke „králi popu“ Michaelu Jacksonovi stále více lidí obrací zády, někteří fanoušci vyrazili do boje za prokázání jeho neviny. Londýnské ulice tak plní oblepené doubledeckery, které hlásají, že je Jackson nevinen. Iniciativa se pak výrazně zaměřila na dehonestaci jedné z obětí.

V reakci na kontroverzní dokument HBO Leaving Neverland se na doubledeckerech i dalších dopravních prostředcích londýnské hromadné dopravy objevily reklamy, které deklarují nevinu legendárního zpěváka Michaela Jacksona v případech sexuálního obtěžování dětí. O něm před kamerami promluvili James Safechuck a Wade Robson, někdejší Jacksonovy oběti.

Za kampaní stojí iniciativa The Michael Jackson Innocent Project, která ji financovala prostřednictvím crowdfundingu. Autoři reklam používají slogany „Facts don‘t lie. People do (Fakta nelžou. Lidé ano)“ a „#MJINNOCENT (#MJnevinen)“, zároveň odkazují lidi na webovou stránku, kde předkládají argumenty o Jacksonově nevině.

Zaměřují se přitom na minulost obou mužů, kteří v dokumentu Leaving Neverland promluvili, především pak na Wadea Robsona. Tanečníka třeba obviňují z toho, že začal Jacksona špinit až poté, co mu byla odepřena role režiséra filmu Step Up 4 i choreografa show o Jacksonovi, kterou plánoval Cirque de Soleil. Až pak si prý teprve vzpomněl, že ho zpěvák obtěžoval.

Kritizují také změnu jeho výpovědi. Zatímco dříve Robson tvrdil, že se pokoušel vzpomínky vytěsnit a vrátily se mu až poté, co se zhroutil, teď uvádí, že vždycky věděl, co se mu stalo, ale nebyl si jistý, zdali to bylo špatně.

Dále Robsona nařkli z toho, že chtěl nejdřív napsat o všem knihu, když ale údajně neuspěl u vydavatelů, začal se soudit se zástupci pozůstalosti Michaela Jacksona o nárok věřitele v hodnotě milionů dolarů. Až pak se o všem rozhodl promluvit před filmovými kamerami.

Naopak do Jamese Safechucka se pouští pouze společně s Robsonem. Připomínají třeba fakt, že oba muži během soudního líčení s Jacksonem v roce 2005 pod přísahou vypověděli, že jim Jackson nikdy nic neprovedl. Zmiňují také fakt, že Jackson se už obviněním nemůže bránit, protože je deset let po smrti.

Kampaň se však chýlí ke konci, alespoň tedy její vizuální část v ulicích britské metropole. Společnost Transport for London rozhodla, že ze všech dopravních prostředků reklamy, které deklarují Jacksonovu nevinu, stáhne. Stalo se tak ale až poté, co se ozvaly charitativní organizace, které reprezentují dětské oběti sexuálního obtěžování.

Témata: Michael Jackson Wade Robson Leaving Neverland