Byl Freddie Mercury opravdu gay? Jeho životní láska řekla pravdu

Freddie Mercury 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. března 2019 15:19 | Aktualizováno: 14. března 2019 22:32

O fenomenálním zpěvákovi kapely Queen se tradují různé legendy, které mohou na pravou míru uvést pouze jeho nejbližší. Na otázku týkající se Mercuryho sexuality totiž znají odpověď snad jen oni. Co tedy na toto téma kdy řekli aktivní členové kapely i „láska jeho života“ Mary Austinová?

Freddie Mercury se nikdy otevřeně k homosexualitě nepřiznal a i členové kapely Queen si dodnes nejsou úplně jistí, jak se věci doopravdy měly. „Byli jsme si blízcí jako skupina, ale ani my jsme nevěděli spoustu věcí o Freddiem,“ nechal se už krátce po smrti legendárního zpěváka slyšet bubeník kapely Roger Taylor.

O něco sdílnější je v těchto věcech kytarista Brian May. „Myslím si, že ani jemu nebylo ze začátku všechno jasné,“ uvedl před lety pro Daily Mail. „Mluvíte s někým, kdo byl s Freddiem na prvních šňůrách na pokoji. Znal jsem spoustu jeho žen, ale chlapi tehdy určitě neměl, to jsem si jistý. Byly tam možná malé náznaky, ale rozhodně jsem si nemyslel, že je gay,“ dodal.

Však také Mercury strávil sedm let života ve vztahu s Mary Austinovou, kterou až do smrti označoval za „lásku svého života“. Právě ona řekla frontmanovi Queen, že si myslí, že je gay. Nakonec i Brian May připouští, že si Mercuryho kolegové z kapely začali všímat jistých změn.

„Ve Freddieho šatně se začali objevovat místo hezkých žen atraktivní muži,“ řekl před dvěma lety May Times of London s tím, že zbytku kapely to bylo jedno. „Freddieho zvykem bylo říkat: ,Předpokládám, že jste si toho všimli,‛ nebo: ,Asi jste si uvědomili, že se něco změnilo v mém osobním životě,‛“ vzpomínal kytarista Queen.

I Austinová si vzpomíná, že tušila, že Mercuryho něco trápí. „Ohledně něčeho se cítil špatně, neměl pohodlí, radši se vyhýbal některým situacím. To nebyl ten Freddie, kterého jsem poznala,“ popisovala v jednom z mála rozhovorů, které poskytla. Nakonec se jí Mercury se svými pocity svěřil.

„Byla to úleva, když mi to sám řekl. Poslední dva roky jsem tušila, že právě v tom je ten problém. Spadlo z něj těžké břemeno a zase jsme se mohli čestně bavit,“ vysvětluje jeho někdejší přítelkyně. „Od chvíle, co mi to řekl, byl zase tou osobou, kterou jsem si pamatovala. Konečně byl sám sebou a byl šťastný,“ líčí Austinová.

I po letech si však myslí, že Mercury nečekal, že jeho ex přijme fakt, že je homosexuál. „Nemyslím si, že předpokládal, že ho podpořím, ale byl tak trochu součástí mého já. Bylo pěkné vidět ho, jak je sám sebou. Tohle právo jsem mu prostě nemohla odepřít,“ přemítá Austinová a ptá se: „Dal mi toho tolik, že jsem mu to musela splatit, nebo ne?“

Témata: Freddie Mercury skupina Queen