Smrt Freddieho Mercuryho? Děsivé detaily posledních hodin jeho života!

Freddie Mercury 11

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. března 2019 12:25 | Aktualizováno: 13. března 2019 1:42

Věděl o jeho diagnóze roky, viděl, jak se jeho stav zhoršuje. Přesto kytarista Queen Brian May nechtěl věřit tomu, že zpěvák Freddie Mercury umřel. Definitivně ho o tom přesvědčila až televize, jak zavzpomínal v rozhovoru pro jeden britský deník.

24. listopad 1991. Do tohoto data se před šesti lety vrátil kytarista Queen Brian May v rozhovoru pro Telegraph, aby zavzpomínal na okamžik smrti kamaráda a kolegy z kapely Freddieho Mercuryho. Ač o frontmanově diagnóze věděl mnohem déle než většina lidí, přesto byl zaskočený.

Veřejnost přitom o tom, že Mercury má AIDS, věděla tou dobou necelých 24 hodin. Až den před smrtí zpěvák přiznal diagnózu, kterou znal už čtyři roky (nikoliv od roku 1985, jak je uvedeno ve filmu Bohemian Rhapsody – pozn.red.). „Přišlo mi správné držet to v tajnosti do poslední chvíle, abych ochránil soukromí mých blízkých,“ uvedl tehdy v psaném prohlášení.

Mercury doufal, že jej v boji podpoří miliony fanoušků, ale v první řadě jeho spoluhráči. „Věřili jsme, jako kdyby šlo o iluzi, že ho vyléčí,“ vzpomíná May. „Tyhle informace prostě nedokážete vstřebat správně. Pak nám zavolali,“ popisuje chvíli, kdy z druhého konce telefonního drátu zazněla informace o Mercuryho smrti.

„Bylo to něco neuvěřitelného. Ačkoliv jsme se na to dlouho připravovali, pořád nám to připadalo nereálné,“ líčí kytarista slavné kapely. „Sešli jsme se, povídali si, dali si drink a uviděli, jak to ohlašují v televizi. Tehdy jsem tomu poprvé uvěřil. Pomyslíte si: ,Panebože, on opravdu odešel a už to všichni vědí. Už to prostě nejde vrátit zpátky‛,“ vzpomíná May.

„Všichni jsme věděli, že mu nezbývá moc času,“ konstatuje May. „Freddie jen chtěl, aby byl jeho život co možná nejnormálnější, ačkoliv cítil obrovskou bolest. Studio pro něj byla oáza, místo, kde byl život pořád stejný jako dřív. Miloval hudbu, žil pro ní,“ obdivuje kytarista i po letech, že Mercury vydržel pracovat až téměř do poslední minuty.

„Pište mi věci. Já je jenom nazpívám a vy je pak můžete dokončit,“ říkal Mercury kolegům během posledních měsíců. Díky tomu nakonec posmrtně vyšlo album Made In Heaven. Až čtyři roky po Mercuryho smrti tak definitivně skončila jedna éra.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen