Hollywood se zbláznil? Will Smith může přijít o roli, protože není dost černý!

Smith, Will (herec) 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. března 2019 9:36

Hollywood bude řešit nečekané dilema kvůli připravovanému životopisnému filmu o sestrách Sereně a Venus Williamsových. Je herec Will Smith dost černý na to, aby hrál jejich otce? Názory se různí, někteří lidé preferují jiné herce.

Filmovým otcem tenistek Sereny a Venus Williamsových v připravovaném snímku se má stát hollywoodský herec Will Smith. Informace však vyvolala nečekanou vlnu nevole ze strany filmových kritiků i obyčejných lidí. Důvod? Smith má pro ztvárnění sedmasedmdesátiletého Richarda Williamse příliš světlou kůži.

Williams vychoval z obou svých dcer jedničky ženského světového tenisového žebříčku, přičemž Serena je právem považována za jednu z nejlepších hráček historie bílého sportu. Sám přitom žádné zkušenosti s profesionálním tenisem neměl. Otec Richard má být logicky jednou z nejdůležitějších postav připravovaného životopisného snímku.

Obsazení jeho role však budí od počátku kontroverze. Tvůrci si totiž vybrali právě Willa Smithe, který je ale podle filmových kritiků příliš světlý. Jeho volba vadí i některým fanouškům. „Miluju Willa Smithe, ale pro tuhle roli jsou tady další afroameričtí herci,“ vyjádřil se na Twitteru trenér amerického fotbalu a novinář Clarence Hill. „Na kolorismu záleží,“ dodal.

Kolorismus je forma rasové diskriminace, ve filmu se projevuje tím, že je do role obsazen herec, který má jinou barvu kůže než ten, koho má představovat, což by platilo právě v tomto případě. Lidé tak navrhují jiné obsazení Williamsovy role, namátkou jmenují třeba letošního držitele Oscara Mahershalu Aliho nebo Idrise Elbu.

Právě Elba se v minulosti potkal s podobnou kontroverzí, když se o něm spekulovalo jako o novém představiteli agenta 007. Stal by se totiž prvním černým hercem v této roli, doposud patří James Bond výhradně hercům bílé pleti.

Will Smith je v současnosti jedním z nejvýdělečnějších hollywoodských herců, ačkoliv se původně proslavil jako rapper ověnčený čtyřmi Grammy. S herectvím začal v sitcomu Fresh Prince, který běžel i u nás, postupně přešel k filmu. Vysloužil si dokonce dvě oscarové nominace. Známý je však především díky kasovním trhákům, jako byli Muži v černém nebo Den nezávislosti.

Témata: Will Smith Serena Williamsová Venus Williamsová