Prokletí rodiny Lee: Legendárního Bruce i jeho syna Brandona potkala šokující smrt!

Bruce Lee

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. března 2019 12:23

Bruce Lee a Brandon Lee. Otce se synem spojovala vášeň pro bojová umění, herecká kariéra i tragická smrt během natáčení, a tak se dá v jistém slova smyslu mluvit o rodinném prokletí. Jaké byly jejich životní osudy?

Brandon Lee se narodil 1. února 1965 do rodiny mistra bojových umění Bruce Lee, který měl zrovna našlápnuto ke kariéře filmové hvězdy v Hollywoodu. Od filmového producenta Williama Doziera právě dostal 1800 dolarů, aby vydržel, než Dozier dotočí seriál Batman. Pak se chtěl spolu s Brucem Lee vrhnout na nový seriál Green Hornet.

Ten se nakonec natáčel dva roky, velký úspěch ale neslavil a po 26 dílech byl ukončen. Propadákem ale nebyl, Američané díky němu objevili asijská bojová umění, sám Bruce, který navrhoval bojové scény, se stal pro diváky hvězdou. Hollywood jej ale nakonec zavrhl, a tak se Lee vrátil do Hong Kongu, kde vyrůstal.

Tam podepsal smlouvu na dva filmy, z nichž se staly kasovní trháky, a tak Bruce souhlasil i s natáčením třetího filmu Game of Death (Hra smrti). Dnes jde o jeho nejznámější film, Lee se však jeho premiéry nedožil. V červenci 1973 upadl do kómatu kvůli masivnímu otoku mozku, který způsobila alergická reakce na prášek proti bolesti hlavy. To bohužel způsobilo hercovu smrt.

Bruceův syn Brandon se vydal v otcových šlépějích, věnoval se bojovým sportům a i u něj se začal projevovat velký zájem o herectví. Ačkoliv začínal jako divadelní herec, postupně také zamířil k akčním filmům, což se mu stalo osudným. V první polovině 90. let totiž kývl na natáčení prokletého filmu Vrána.

Když zbývalo do konce natáčení sedm dní, točila se jedna z posledních scén, kde měla být Brandonova postava zabita výstřelem ze zbraně. Scéna se natočila přesně podle scénáře, po finální klapce se ale Lee nezvedal ze země. Zbraň byla totiž nedopatřením nabita ostrým nábojem. Přes okamžitý převoz do nemocnice Brandon zraněním podlehl.

Matka zastřeleného herce Linda Lee producenty filmu zažalovala za zavinění jeho smrti. Se žalobou uspěla a vysoudila 3 miliony dolarů. Zároveň se ale spolu s Brandonovou snoubenkou Lindou zasadila o to, aby byl film dokončen. Vrána sklidila dobrou kritiku a celosvětově vydělala 144 milionů dolarů.

Nejen kvůli smrti Brandona Lee je však považován za prokletý film. Během natáčení totiž došlo k různým zraněním lidí ze štábu (ruce probodnuté šroubovákem nebo popáleniny). Už před začátkem natáčení navíc zemřel původně zvolený představitel hlavní role River Phoenix, a to shodou okolností ve stejný den, kdy začíná příběh Vrány.

Témata: Bruce Lee Brandon Lee filmy