Freddie Mercury ve vězení! Po Rami Malekovi jdou úřady!

Rami Malek

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. března 2019 12:47 | Aktualizováno: 6. března 2019 22:59

Kdyby byl zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury ještě naživu, možná by dnes skončil ve vězení. Podle serveru AlAraby je to standardní postoj egyptských úřadů, které cenzurují držitele Oscara za jeho ztvárnění, Ramiho Maleka. A to i přesto, že z této země herec původem pochází.

Malek je Američan egyptského původu a minulý měsíc získal Oscara za nejlepšího herce za ztvárnění zpěváka legendární britské kapely Queen Freddieho Mercuryho.

Sedmatřicetiletý Malek v děkovné řeči připomněl, že jeho rodiče jsou egyptskými imigranty a on je teprve první generací Američanů v jeho rodině. Zmínil také na Mercuryho, který byl homosexuál a imigrant a svůj život podle Maleka žil "nekompromisně".

Tím vyvolal herec nevídanou bouři. Na sociálních sítích ho Egypťané chválili a zdůrazňovali citát z jeho projevu: "Jsem syn imigrantů z Egypta." Ostatně i egyptské úřady toužily setkat se s hercem a tamní ministerstvo pro přistěhovalectví dokonce citovalo některé pasáže z Malekovy děkovné řeči.

Díky tomu se ale úřady ocitly pod palbou a jsou kritizovány za pokrytectví. Za jiných okolností by totiž o Malka Egypt neprojevil sebemenší zájem, naopak. Nedovolil by to ani nikomu jinému. Důvodem je přísný postoj k homosexuálům, kterým Mercury byl. 

"Rami Malek dostal Oscara, protože dal život ikoně. Země pod vedením prezidenta Abda al-Fattáha as-Sísího ale nedovolí, aby se Mercurymu dařilo na egyptské půdě, nebo aby ho Málek oslavoval," řekla serveru Neela Ghoshalová, vedoucí pracovnice společnosti Human Rights Watch.

Důkazem je i úřední cenzura, kterou si země na Malka došlápla. V Egyptě totiž nebylo možné odvysílat celou jeho děkovnou řeč a Bohemian Rhapsody se objevil v kinech až po několika cenzurách. Úřady proto čelí kritice, že se chtějí jen zpětně přiživit na jeho slávě.

"V dnešní době by byl Mercury v Egyptě obviněn ze zneužívání," dodala Ghoshalová s tím, že by také dostal zákaz poskytovat rozhovory egyptským sdělovacím prostředkům.

Pro příklad netřeba chodit daleko. Počátkem tohoto roku byl televizní moderátor Mohamed al-Gheiti odsouzen k jednomu roku vězení za rozhovor s homosexuálem, který proběhl v roce 2018. Egyptský nejvyšší soud také zakázal jakékoliv projevy homosexuality a vše, co je s ní spojeno.

Ve své domovině tak nemá Malek na růžích ustláno. Server AlAraby tvrdí, že podobného postoje by se dočkal i Freddie Mercury, který, pokud by žil, by zde skončil ve vězení.

Témata: Rami Malek Freddie Mercury skupina Queen film Bohemian Rhapsody Egypt