Jak Michael Jackson získával důvěru dětí? Dokument Leaving Neverland mění pohled na krále popu

Michael Jackson (foto: Casta03)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. března 2019 12:19 | Aktualizováno: 5. března 2019 12:39

Legendární zpěvák Michael Jackson se možná obrací v hrobě, jeho údajné dětské oběti mu totiž v dokumentu Leaving Neverland zrovna nelichotí. Dva dospělí muži před kamerou vzpomínají na to, jak je „král popu“ obtěžoval, zdaleka přitom neřekli vše. Vysílání snímku je teprve v polovině.

HBO o víkendu odvysílala první díl dokumentu Leaving Neverland, který se po letech opět vrací ke kontroverznímu tématu sexuálního obtěžování dětí ze strany legendárního „krále popu“ Michaela Jacksona. Reakce ukazují, že i téměř 10 let po zpěvákově smrti, jde stále o živou kauzu, před kamerou se totiž rozhodli promluvit dvě z Jacksonových obětí.

Dnes jednačtyřicetiletý James Safechuck třeba popsal, jak se s Jacksonem jako devítiletý kluk seznámil během natáčení reklamy na Pepsi. Ačkoliv prý tou dobou nebyl jeho velkým fanouškem, rychle se spřátelili, Jackson začal trávit čas s ním i jeho rodinou, která nakonec svolila, aby Safechuck se zpěvákem vyrazil na tour jako tanečník.

O pět let mladší Wade Robson naopak Jacksona zbožňoval už od dob, co mu jeho matka poprvé ukázala legendární videoklip k singlu Thriller. V pěti letech pak zvítězil v taneční soutěži, jejíž hlavní cenou bylo setkání s Jacksonem. Po něm se sice jejich cesty rozdělily, o dva roky později se však opět shledali, když se Robson přestěhoval do USA jako člen taneční skupiny.

Právě Robson popsal některé zajímavé okolnosti jejich vztahu, třeba Jacksonovo vydírání slovy, že pokud by někdo na všechno přišel, mělo by to pro oba závažné dopady. „Pokud někdo zjistí, že děláme tyhle sexuální věci, strávíme oba zbytek života ve vězení,“ vzpomínal Robson na Jacksonova slova.

Safechuck zase vylíčil, jak jej Jackson trénoval, aby zabránil tomu, že je někdo načapá. „Předstíral, že někdo jakoby přichází do pokoje, a já se musel co nejrychleji převléknout, aniž bych přitom zbytečně dělal hluk,“ svěřil se a filmařům dokonce ukázal místa, na kterých k obtěžování docházelo, včetně Jacksonova osobního kina a půdy.

Safechuck také uvedl, že si spolu s Jacksonem slíbili v jeho ložnici věrnost. Filmařům dokonce ukázal snubní prsten, který od zpěváka dostal. „Předstírali jsme, že moje malá ruka koresponduje s rukou ženy, které to kupuje,“ popsal Safechuck a dodal: „Šperky se mi tehdy moc líbily, a tak mi je dával za sexuální akty.“

I přes tento slib nakonec Safechucka Jackson odkopl, to samé si prožil i Robson. Starší z obou mužů se svěřil s příběhem, kdy ležel na gauči, zatímco Jackson byl v pokoji s jiným chlapcem. Safechuck přiznal, že se tehdy cítil odvržen. I Robson připustil, že jeho místo v Jacksonově životě nakonec zaujali jiní.

Jackson dříve čelil žalobám kvůli sexuálnímu zneužívání dětí, podezření se ale nikdy neprokázalo. Teď naopak čelí žalobě HBO, která je kvůli dokumentu Leaving Neverland trnem v oku Jacksonovy rodiny. Snímek už dříve zaznamenal úspěch na věhlasném americkém festivalu Sundance.

Témata: Michael Jackson Leaving Neverland