Mercury mu sebral slávu! Tohle nikdy nebude fungovat, říkal Queen jejich původní zpěvák

Freddie Mercury

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. března 2019 16:49

Jako prorok by se zpěvák kapely Smile, která se později přejmenovala na Queen, neuživil. Tim Staffell přepustil své místo legendárnímu Freddiemu Mercurymu, protože se domníval, že tahle kapela nemá budoucnost. Dnes připouští, že se asi mýlil.

Nechybělo mnoho a místo o zpěvákovi Queen Freddiem Mercurym bychom se bavili o Timu Staffellovi. Tak se totiž jmenuje původní zpěvák formace Smile, v níž hráli bubeník Roger Taylor a kytarista Brian May. Cítí dnes Staffell zášť, že jej Mercury připravil o slávu?

Ne, nevadí mu ani to, že scénáristé oscarové senzace Bohemian Rhapsody vykreslili jeho odchod z kapely docela jinak, než se ve skutečnosti stal. Scéna, v níž vášnivě opouští kapelu na parkovišti po koncertě v jednom z londýnských klubů, se totiž nezakládá na pravdě. „Můj odchod byl přátelský,“ prozradil nedávno Staffell serveru Esquire.

Na rozdíl od filmového podání byli Mercury a Staffell dobří přátelé. „Byli jsme ve stejném ročníku umělecké školy, chodili na stejné přednášky,“ vzpomíná původní zpěvák slavné kapely a dodává, že Mercury se přátelil i s Mayem a Taylorem, jeho příchod do kapely tak byl naprosto přirozený. Ale až poté, co Staffell kamarádům oznámil odchod.

Zpěvák jim tehdy přiznal, že by rád hrál více improvizační hudbu jako jazz nebo blues, a tak už to zkouší u jiných kapel. „Řekl jsem jim: ,S tímhle už nejsem spokojený, navíc si nemyslím, že to někdy bude fungovat.‛ Jak moc jsem se tenkrát mýlil,“ povzdechl si Staffell.

Na jeho úkor se tak stal legendou Mercury. „On vždycky říkal, že bude jednoho dne superstar. Ve třídě hrál na imaginární kytaru a všichni se bavili. Takový on tehdy byl,“ vzpomíná Staffell a dodává: „Lidi říkávali, že je plachý, ale on měl někde uvnitř neotřesitelnou víru v sebe sama.“

I Staffell si nakonec splnil hudební sny, když už v novém miléniu vydal dvě alba. Tou dobou už byl jeho kamarád Mercury několik let po smrti. „Byl to génius, co necítil žádnou zášť. Prostě pozitivní člověk. Vzali si ho tam nahoru moc brzy,“ konstatuje Staffell.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen film Bohemian Rhapsody