Kde se vlastně Rami Malek vzal? Tohle ho spojuje s Freddiem Mercurym

Rami Malek převzal cenu, skončil v péči lékařů (24.2.2019) 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

26. února 2019 10:22 | Aktualizováno: 26. února 2019 11:03

Viděli jste v kině Bohemian Rhapsody a vrtá vám hlavou, kdo je vlastně filmový Freddie Mercury? Herce Ramiho Maleka pojí s legendárním zpěvákem minimálně jedna věc – exotický původ. Jaká byla jeho cesta k životní roli?

Zatímco třeba Leonardo DiCaprio čekal na Oscara dlouhé roky, Rami Malek se sošky dočkal hned při první nominaci, kterou obdržel za ztvárnění legendárního zpěváka kapely Queen Freddieho Mercuryho v životopisném filmu Bohemian Rhapsody. Kde se vlastně Malek vzal?

Držitel letošního Oscara se narodil v květnu 1981 v kolébce filmového průmyslu Los Angeles egyptským rodičům, kteří se hlásí ke koptskému křesťanství. Herectví vystudoval na Evansvillské univerzitě ve státě Indiana, kde se roce 2003 stal bakalářem výtvarných umění. Zhruba do té doby se datují i jeho první pokusy prorazit v televizi nebo filmu.

V roce 2004 se mihl v seriálu Gilmorova děvčata, který roky úspěšně běžel i na tuzemských televizních kanálech. O dva roky později mu jeho egyptský původ zajistil první významnější filmovou roli. V první ze série akčních komedií Noc v muzeu s Benem Stillerem v hlavní roli ztvárnil faraona Ahkmenraha. Tuto roli si zopakoval i v dalších dvou dílech.

Malek se objevil i v dalších hollywoodských blockbusterech, které sice zaznamenaly kasovní úspěch, ale u kritiků moc nepochodily. Zavítal třeba mezi upíry v druhé části filmu Twilight sága: Rozbřesk, jeho jméno najdeme i v obsazení filmu Need for Speed, který vznikl na bázi stejnojmenné počítačové hry.

Právě počítače nakonec sehrály klíčovou roli v jeho kariéře. Malek sice získal ohlas u kritiků už za svou roli desátníka ve válečné minisérii Pacific, definitivní zlom ale přinesla až role duševně nevyrovnaného hackera Elliota Andersona v psychologickém dramatu Mr. Robot, které vyvrcholí čtvrtou řadou v letošním roce.

V ní už se Malek objeví na televizních obrazovkách jako držitel Oscara za roli Mercuryho v Bohemian Rhapsody. „Rád bych si myslel, že je tu pro mě spousta dalších rolí, ale zároveň pochybuji, že se jakákoliv nabídka vyrovná této roli,“ nechal se už dřív slyšet Malek. Dosáhne někdy na další sošku od Akademie?

Témata: Rami Malek film Bohemian Rhapsody Freddie Mercury filmy