Eurovizí otřásá další politický skandál! Ukrajinská zpěvačka dostala kvůli Rusku zákaz!

Maruv

Autor: stars24.cz, ČTK

25. února 2019 19:22 | Aktualizováno: 25. února 2019 22:46

Vítězka ukrajinského národního kola písňové soutěže Eurovize Anna Korsunová na květnové finále do Tel Avivu nepojede. Ortel nad zpěvačkou, která používá umělecké jméno Maruv, dnes vynesla ukrajinská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice NSTU. Důvodem je podle kyjevských médií skutečnost, že sedmadvacetiletá interpretka občas vystupuje ve znepřáteleném Rusku.

Už před národním kolem, které se konalo o víkendu, Maruv za její ruské koncertování kritizovala řada ukrajinských politiků. Ministerstvo kultury vydalo prohlášení, podle něhož "v situaci, kdy tisíce hrdinů umírají za ukrajinskou územní celistvost", může zemi reprezentovat jen "skutečný vlastenec vědomý si své odpovědnosti".

NSTU po vítězném národním kole Maruv nabídla řešení: reprezentovat může, pokud se zřekne dalších vystoupení v Rusku. Zpěvačka dostala na rozmyšlenou 24 hodin, ale nabídku odsoudila jako absurdní a ultimativní. "Chtějí mi ukrást vítězství," stěžovala si novinářům. Podle listu Ukrajinska pravda na izraelské finále zřejmě pojede skupina Freedom Jazz, která byla v národním kole druhá.

Do těžké situace se ve víkendovém národním kole dostalo i duo dvojčat původem z Krymu, který Rusko od roku 2014 okupuje. Moderátor soutěže se sester zeptal, zda považují anektovaný poloostrov za součást Ukrajiny. "Na vaší odpovědi závisí, zda pohřbíte svou kariéru i kariéru své matky," varoval je podle agentury AP moderátor. Matka pěveckého dua je na Krymu soudkyní. Jedna ze zpěvaček v slzách odpověděla, že před kariérou dá vždy přednost rodičům.

V roce 2017 hostila finále soutěže Eurovize Ukrajina a zakázala vstup do země ruské invalidní interpretce Juliji Samojlovové, protože bez souhlasu ukrajinských úřadů zajížděla na Krym. O rok dříve vzbudila mezi Rusy pohoršení ukrajinská zpěvačka Džamala, která vyhrála s písní nazvanou "1944" o deportacích Tatarů z Krymu za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina.

Témata: Eurovize Maruv (zpěvačka)