Podivný život Freddieho Mercuryho! Proč vyznával zoroastrismus?

Freddie Mercury

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

21. února 2019 16:16 | Aktualizováno: 22. února 2019 20:24

Ačkoliv žil Freddie Mercury značně promiskuitní život, přesto se v těžkých chvílích obracel na víru. Fenomenální rockový zpěvák byl vyznavačem náboženství, které v Česku nikomu moc neřekne, v jeho rodině se ale dědilo z generace na generaci.

Frontman Queen Freddie Mercury zemřel 24. listopadu 1991 na následky zápalu plic a nemoci AIDS. Jeho pohřeb, který se uskutečnil v krematoriu v západním Londýně o tři dny později, byl výjimečný i tím, že jej vedl zoroastriánský kněz. Jakou víru slavný zpěvák vyznával?

Abychom tomu porozuměli, musíme se vrátit na počátek jeho životního příběhu. Mercury se narodil jako Farrokh Bulsara ve městě Stone Town v tehdejším britském protektorátu na ostrově Zanzibar. Jeho rodiči byli Pársové, členové indické komunity vyznavačů zoroastrismu, kteří podle tradice emigrovali v 10. století v důsledku muslimské perzekuce z Persie do Indie.

Ačkoliv se Bulsarovi kvůli otcově práci pro britskou koloniální správu přestěhovali na Zanzibar, zůstali zoroastrismu věrní. Rodina patřila mezi praktikující věřící a v duchu této víry vychovávala i malého Farrokha. Ten se narodil se čtyřmi nadpočetnými řezáky, jimž přičítal svůj rozšířený vokální rozsah.

Bulsarovi utekli ze Zanzibaru v roce 1964, protože jim po tamní revoluci hrozilo, že jako Indové přijdou o život. K zoroastrismu se Farrokh hlásil i poté, co se přestěhoval na Britské ostrovy, přejmenoval se na Freddieho Mercuryho a stal se slavnou hudební ikonou.

Co je vlastně zoroastrismus zač? Jde o původem íránské dualistické náboženství, za jehož zakladatele je považován prorok Zarathuštra. Podle některých historiků jde dokonce o nejstarší světové náboženství, jehož vliv ale významně upadl s nástupem křesťanství a islámu. Podobně jako jiná náboženství je zoroastrismus o souboji dobra a zla, popisuje také poslední soud.

Dnes se odhaduje, že na celém světě žije maximálně 200 tisíc vyznavačů zoroastrismu. Většina z nich ale nežije v jeho zemi původu, tedy Íránu, ale v Indii, kde jsou známí právě jako Pársové. Jednotlivé komunity však existují i v Pákistánu, Severní Americe nebo Austrálii.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen Náboženství