Bohemian Rhapsody a největší chyby: V čem se film rozchází s realitou?

film Bohemian Rhapsody vs. Freddie Mercury 2

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

11. února 2019 22:09 | Aktualizováno: 12. února 2019 20:03

Bohemian Rhapsody se stal prakticky přes noc kasovním trhákem. Navzdory tomu ale nejde o životopisný film a nepopisuje skutečný příběh skupiny Queen ani život Freddie Mercuryho. Jaké jsou největší rozpory s realitou?

Rozkol se skutečností najdeme hned na samém počátku filmu, kdy kapela odmítne Freddieho kvůli jeho zubům. Pro filmovou verzi byl tento příběh pozměněn tak, aby v divácích vyvolal emoce.

Ve skutečnosti ale žádné dojemné seznamování neprobíhalo. Freddie se dlouho přátelil s Timem Staffelem, který zpěváka doporučil.

Server History vs Hollywood, který se zabývá poukazováním na překroucené skutečnosti, také upozornil na původ samotného Freddieho. Jak film správně ukazuje, zpěvák skutečně pochází ze Zanzibaru, ke změně jména ale došlo trochu jinak.

Původním jménem Farrokh Bulsara se rozhodl pro nové jméno na jaře roku 1970, nestalo se to na narozeninové párty, jak ukazuje film.

Další rozkol najdeme i v jeho soukromém životě. Podle snímku se s Mary Austinovou seznámil tu noc, co se připojil ke kapele. Ani to není pravda, Freddie se o ní začal zajímat až když už byl v kapele.

I u ostatních postav se realita rozchází s fikcí. Například John Deacon nebyl prvním basákem v kapele, ale až čtvrtým. A manažer Ray Foster dokonce nikdy neexistoval. Jediná souvislost může být s osobou jménem Roy Featherstone, ten ale nebyl manažer, nýbrž fanoušek.

Nepravdivé je i vyobrazení postavy Johna Reida. Manažer Queenů ukončil s Freddiem spolupráci v dobrém, nikoliv ve vzteku v limuzíně. 

Queen ale rozhodně neměli ustláno na růžích, dokonce naopak. Jejich první album vydané se stejnojmenným názvem v roce 1973 byl propadák a kritika ho příliš kladně nepřijala.

Pravděpodobně největší nepravdou je Freddieho diagnóza. Podle filmu se o AIDS dozvěděl před koncertem Live Aid v roce 1985, ve skutečnosti ale zjistil, že je nemocný, o dva roky později. Veřejně to pak přiznal v roce 1991, den před svou smrtí.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen film Bohemian Rhapsody