V 74 letech zemřel producent Ramba Andrew Vajna!

Andrew Vajna

Autor: ČTK

20. ledna 2019 18:28

Ve věku 74 let dnes ve svém domově v Budapešti zemřel filmový producent a podnikatel Andrew Vajna. Informovala o tom agentura MTI s odvoláním na Maďarský národní filmový fond, v jehož čele producent snímků Evita nebo Rambo stál.

Narodil se v roce 1944 v Budapešti jako András György Vajna a v roce 1956 po porážce protikomunistického povstání emigroval s pomocí Červeného kříže do Kanady. Později se sešel se svými rodiči v americkém Los Angeles.

Ve Spojených státech produkoval asi 50 filmů, zejména akčních. V novém tisíciletí stále více působil v Maďarsku. Patřil mezi přátele současného konzervativního premiéra Viktora Orbána. "Dáváme sbohem největšímu maďarskému filmovému producentovi. Hasta la vista, Andy! Díky za všechno, příteli," napsal na facebooku Orbán.

Vajna od roku 2011 stál v čele maďarské kinematografie. Filmy, které vznikly během jeho vedení národního filmového fondu, získaly stovky zahraničních ocenění, připomíná agentura Reuters. S podporou fondu byl natočen i Saulův syn režiséra Lászla Nemese, který v roce 2016 získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Témata: Andrew Vajna filmy Rambo Maďarsko