Bratr vévodkyně Kate má vážné problémy: Rakovina mysli ho dohnala na pokraj zoufalství!

James William Middleton 7

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

14. ledna 2019 11:19

Rodina vévodkyně Kate je samozřejmě v hledáčku médií. Velmi slavná je i sestra manželky prince Williama Pippa, které je o dva roky mladší než sedmatřicetiletá Kate. O jejich bratrovi Jamesovi (31) se ale v médiích příliš nemluvilo – tedy až doteď!

James Middleton má psychické problémy. Dlouho o nich ale mlčel a jeho stav se výrazně zhoršoval. Loni mu navíc diagnostikovali poruchu pozornosti, ADD ( Attention Deficit Disorder). Bratr vévodkyně Kate se rozhodl, že po letech promluví o tom, co ho trápí a tak v deníku Daily Mail zveřejnil velmi otevřenou zpověď.

V dlouhém textu mluví třeba o tom, jak nemohl v noci vůbec spát, protože v hlavě slyšel „kakofonii imaginárních zvuků“. I proto byl neustále unavený, takže v práci dokázal jen tupě zírat do monitoru. „Nemohl jsem komunikovat, dokonce ani s těmi, které jsem miloval nejvíc – s mou rodinou a blízkými přáteli,“ vzpomíná James.

Uznává sice, že je bohatý a žije život privilegovaných, jenže vůči depresi ani tak imunní není. „Tento stav se těžko popisuje. Není to jen smutek. Je to nemoc, rakovina mysli. Není to pocit, ale absence pocitů. Existence bez účelu nebo směru. Nemohl jsem cítit radost,“ popisuje.

O sebevraždě prý sice nikdy neuvažoval, přesto ale nechtěl žít ve stavu, v jakém byl. „Také jsem se cítil nepochopený; jako bych úplně selhal. Ten pocit bezcennosti a zoufalství, izolace a osamělost bych nepřál ani nejhoršímu nepříteli. Cítil jsem se, jako bych se zbláznil,“ píše v dopise James Middleton.

A tak se v prosinci 2017 - po 12 měsících od progresivního zhoršení jeho duševního zdraví - sbalil, nikomu nic neřekl a odjel na venkov. Právě tam si uvědomil, že potřebuje odbornou pomoc, protože sám tuhle situaci prostě nezvládne. „A tohle pochopení mi přineslo určitý druh klidu. Věděl jsem, že pokud přijmu pomoc, budu mít naději. Byla to maličká jiskra světla v temnotě.“

Otevřeně o své nemoci podle svých slov teď promluvil i proto, že jeho sestra Kate a jeho švagr William se o problematiku sami zajímají a věnují se charitativní skupině zaměřující se právě na duševní zdraví. „Domnívají se, že můžeme řešit stigma spojené s duševními chorobami, pouze pokud máme odvahu změnit debatu na národní úrovni a vyloučit jakékoliv negativní asociace. Takže by nebylo upřímné nechat si svůj příběh pro sebe,“ vysvětluje James.

Přiznává, že deprese je jen jedním z jeho problémů. Odmalička je totiž silný dyslektik, navíc mu před rokem diagnostikovali poruchu pozornosti. Už jako dítě měl problémy se čtením a učením, ale naopak vynikal v manuálních činnostech. Lidi teď vyzývá, aby nepodceňovali příznaky a aby se obrátily na experty pokud cítí, že něco není v pořádku.

Jemu osobně prý také pomohli jeho psi Ella, Inca, Luna, Zulu a Mabel, kteří hráli důležitou roli v jeho zotavování. Sám se o tuto problematiku začal více zajímat a z Elly se tak dokonce stal terapeutický pes.

Dodal, že čelí otázkám, zda by se jeho deprese projevila i pokud by nebyl v takovém centru zájmu – a samozřejmě pod tlakem - médií kvůli blízkosti s královskou rodinou. On sám je přesvědčen, že by se nemoc i tak projevila. Ale neměl by možnost o ní takto veřejně mluvit. Právě díky svému postavení prý ale cítí, že má povinnost promluvit a pomáhat ostatním, kteří trpí stejně jako on.

Témata: James Middleton James William Middleton Kate Middleton Velká Británie deprese