Nirvana potřebuje peníze? Hází žaloby na všechny strany!

Nirvana

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. ledna 2019 11:52

Americká hudební skupina Nirvana zažalovala výrobce oblečení Marc Jacobs poté, co její hlavní návrhář stejného jména do své nové řady zahrnul několik artiklů se žlutým "smajlíkem", který je jedním z hlavních symbolů kapely. Jacobs prý logo použil bez povolení a Nirvana nyní u soudu v Kalifornii požaduje nařízení o nápravě a finanční odškodnění, informovala tento týden americká média.

V žalobě podané na konci prosince se uvádí, že frontman Nirvany Kurt Cobain slavný obličej s vypláznutým jazykem a křížky místo očí vytvořil v roce 1991 a kapela "tento návrh chráněný autorskými právy používá trvale od roku 1992 k identifikaci své hudby". Podle právních zástupců zbylých členů skupiny - Davea Grohla a Krista Novoselica - považuje velká část spotřebitelů použití žlutočerného loga za známku toho, že daný produkt či službu kapela schválila nebo s ním je spojená.

Předmětem sporu je módní kolekce "Redux Grunge Collection" uvedená v listopadu, která se vrací ke stylu z úvodu 90. let a zároveň k modelům z počátků Jacobsovy kariéry. Podle webu časopisu Forbes je v ní hned několik položek s logem Nirvany, média však zmiňují hlavně tričko, které se od těch fanouškovských liší pouze tím, že místo názvu slavné kapely je zde uvedeno slovo "heaven" (anglicky nebe) a místo přeškrtnutých očí má žlutý obličej písmena M a J. Marc Jacobs jej prodává za 115 dolarů (přes 2500 Kč).

Nirvana kromě výrobce žaluje také dva obchodní domy, které prodávaly oblečení údajně porušující autorská práva, ohradila se i proti použití textů svých písniček v marketingové kampani. Vedle odškodného požaduje také stažení problémových výrobků z prodeje a odstranění aluzí na kapelu a její hudbu z reklamních materiálů.

Forbes vysvětluje, že pokud chce držitel autorského práva uspět se stížností, musí jednak prokázat platnost svého copyrightu a to, že bylo duševní vlastnictví použito nezákonně. Také musí doložit, že druhá strana měla přístup ke chráněnému dílu a že její produkt je zásadním způsobem podobný originálu.

"To, zda jsou dvě díla významně podobná, bývá často sporné. Tohle ale není jeden z těch případů," dodává Forbes.

Témata: nirvana