"Maverick" se vrací! Tom Cruise natáčí druhý Top Gun

Top Gun: Maverick 15

Autor: Jan Novák, stars24.cz

24. listopadu 2018 6:08

Očekávané pokračování snímku Top Gun s Tomem Cruisem v hlavní roli doprovází řada komplikací a nečekaných novinek. Nejdříve se hovoří o tom, že natáčení probíhá, pak zase ne. To potvrzuje informace ze srpna tohoto roku, kdy byla premiéra filmu odložena o rok.

Když se Top Gun v roce 1986 objevil v kinech, stal se za krátký čas senzací. Při rozpočtu 15 milionů ve finále vydělal neuvěřitelných 357 a katapultoval Toma Cruise do jiných výšin. Nehledě na tom, že se nejedná o jeho nejlepší film.

O čem bude pokračování Top Gunu je zatím tajemstvím. Nicméně by měl navazovat na první díl, kdy je z poručíka Mavericka (Tom Cruise) kapitán námořního letectva. Pravděpodobně bude instruktorem nové generace letců.  Opět půjde o soupeření velkých, rychlých strojů v éře, kdy drony pomalu začínají ovládat vojenské letectví. Patrně se snímek zaměří na soumrak let bojových pilotů.

Z původního filmu se vrátí Val Kilmer jako Maverickův starý rival Iceman. Jennifer Connelly v roli svobodné matky, která provozuje bar nedaleko letecké základny nebo Milles Teller jako syn starého kamaráda Goose. Další postavy obsadí Jon Hamm, Ed Harris a Glenn Powell.

Vývoj filmu začal v roce 2010, kdy studio Paramount Pictures nabídlo producentovi Jerry Bruckheimerovi a režisérovi Tonymu Scottovi natočit pokračování Top Gunu.

„Tento svět mě fascinuje, protože je natolik jiný od toho původního. Nechci dělat remake. Nechci dělat znovuzrození série. Chci kompletně nový film,“ dodal k nabídce Scott.  Po tragické sebevraždě Tonyho Scotta v roce 2012 se film nacházel v nejisté situaci. Režisérské křeslo nakonec převzal Joseph Kosinski, který s Cruisem spolupracoval na filmu Nevědomí. Na scénáři se kromě Christophera McQuarrie podílí Peter Craig (Hunger Games), Justin Marks (Kniha džunglí) a Ashley Miller (Thor, X-Men: První třída).

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tom Cruise (@tomcruiseoffcial), Říj 25, 2018 v 2:40 PDT

Film je od 30. května ve fázi natáčení, které bude pokračovat přes jaro příštího roku. Bylo ohlášeno, že Cruise prošel rozsáhlým tréninkem a že se proletí v „určitých letadlech“ jakožto licencovaný pilot.

Civilisté totiž nemají podle zákona povolené používat armádní vybavení, tudíž Tom Cruise nevzlétne se stíhačkou F/A-18 Hornet, i když cítí nutkání, nutkání po rychlosti. Cruisovo zapojení coby kaskadéra bude co nejvíce reálné, aniž by porušil americký vojenský zákon.

Velkým překvapením je účast skladatele Hanse Zimmera, jenž spojí své síly se skladatelem prvního dílu Haroldem Faltermeyerem. Oba dva skladatelé začali tvořit už v 80 letech, zatímco Faltermeyer se odklonil od velkorozpočtových filmů, Zimmer je aktivnější než kdy předtím. Každoročně skládá hudbu k nejméně dvou velkým filmům. Film půjde do kin 16. července 2020.

Témata: Top Gun: Maverick Tom Cruise