Zemřel Stan Lee, autor Spider-Mana, Iron Mana, Hulka a dalších

Stan Lee

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. listopadu 2018 21:48 | Aktualizováno: 12. listopadu 2018 21:56

Ve věku 95 let zemřel komiksový autor Stan Lee. Byl jedním z tvůrců legendární značky Marvel, která dala vzniknout hrdinům jako Spider-Man, Iron Man, Hulk nebo Thor.

V Los Angeles dnes zemřel autor legendárních komiksových hrdinů Stan Lee, celým jménem Stanley Martin Lieber. Během života vytvořil postavy jako Spider-Man, Iron Man, Hulk, Avengers, Thor, Daredevil, Doctor Strange a mnoho dalších.

Spisovatel a vydavatel byl šéfem společnosti Marvel Comics, kterou založil počátkem 60. let minulého století. V roce 2009 společnost koupila firma Walt Disney.

Stan Lee se narodil 28. prosince 1922 v New Yorku a byl potomkem rumunských emigrantů. Začínal jako herec a autor nekrologů. Od mládí ale snil o psaní románů. V roce 1939 nastoupil u firmy Timely Comics jako poslíček, kde vytvořil první postavu Destroyer. Později se stal redaktorem.

Poté, co se vrátil z armády, byl najat, aby vytvořil protiváhu komiksů značky DC, která do světa vypustila Ligu spravedlivých. Lee vytvořil Fantastickou čtyřku a následně přišel s takovými postavami, jako Spider-Man, X-Men, Iron Man, Avengers, Hulk, Thor, Daredevil či Doctor Strange. 

Témata: Stan Lee úmrtí komiksy