Julia Roberts si v dětství prošla peklem! Co má společného se založením Československa?

Julia Roberts 9

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. října 2018 13:41

Rok 1967 v tehdejším Československu: Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela získávají filmového Oscara. Kinoautomat slaví obrovské úspěchy na výstavě EXPO 1967 v Montrealu. 8. září je znovuobnovena výstavba dálnic v naší republice a to zahájením stavby D1 na tzv. nultém kilometru u Mirošovic. Těsně před Vánoci se koná první československý oficiální beatový festival, kde je nejlepším zpěvákem překvapivě vyhlášen Michal Prokop. A na podzim, v den, kdy si naše tehdejší republika připomíná výročí 50ti let od svého založení, spatří poprvé světlo světa, budoucí nejkrásnější žena planety, Julia Fiona Roberts.

Dětství prožila v malém městě Smyrna v Georgii (USA) se svou matkou Betty-Lou, která působila jako herečka a pracovnice v církvi.Zatímco její otec Walter pracoval jako prodejce vysavačů, ale byl i příležitostný spisovatel a herec. Byla nejmladší z jejich tří dětí. Měla dva starší sourozence - bratra Erica a sestru Lisu. 

Přesto její dětství nebylo příliš šťastné. Ve čtyřech letech se jí rozvedli rodiče kvůli finančním potížím. Betty-Lou zůstala ve Smyrně s dvěma dcerami, kdežto Walter se společně se šestnáctiletým Ericem odstěhoval do Atlanty, kde po 6 letech zemřel na rakovinu.

Julia kvůli silným brýlím a velké puse narážela často ve škole na posměšky od svých spolužáků.  Jako malá holka si dlouho přála stát se veterinářkou a neměla ambice stát se herečkou. To se změnilo po dokončení Campbell High School ve Smyrně. Tehdy se Julia rozhodla oslovit svou setru a bratra v New Yorku, kde společně začali  navštěvovat divadelní školu. Mezitím pracovala jako prodavačka obuvi. Navíc se rozhodla vzít svůj vzhled do vlastních rukou. Využila své velké pusy, ze které později vytvořila „obchodní značku“, sundala brýle, místo nichž začala používat kontaktní čočky, které ještě více zvýrazňovaly její kaštanové oči, a v neposlední řadě využila své vyšší postavy. Zanedlouho podepsala smlouvu s modelingovou agenturou Click, pro kterou pracovala do doby, kdy jí její bratr, který již působil ve filmovém průmyslu, přihrál její první roli ve filmu Červená jako krev (Blood Red). Film sice nebyl úspěšný, ale díky němu se dostala do Hollywoodu. Se svým tehdejším snoubencem Dylanem McDermottem si zahrála ve filmu Ocelová magnólie (Steel magnolias). Za tuto roli byla také dokonce poprvé nominovaná na Oscara. Toho ovšem nedostala a  svého prvního Oscara získává až o 12 let později!

Nastává rok 1990 a do kin přichází  romantický  film Pretty Woman. Z Julie se téměř přes noc stává herecká superstar a nejžádanější herečka Hollywoodu. Hlavní hrdinka, kterou Julie ztvárnila, je krásná, sympatická, milá, inteligentní, Popelka 20. století! Film se tak stal  nejkouzelnější romantickou komedií filmového vesmíru, která je současně dokonalým zhmotněním moderní pohádky o lásce k chudé dívce a princi na bílém.... limuzíně. Kouzlu širokého úsměvu Julie Roberts bylo těžké odolat a podobný  problém měly se šarmem Richarda Gereho. Dokonalá dvojka, řada kouzelných momentů, hlášek a nezapomenutelných scén, které nás doposud neomrzeli!

Bohužel úspěch filmu a sláva mají i svou stinnou stránku. Julie je v té době neustále pod drobnohledem reportérů a fotografů. Najednou nemůže opustit svůj dům, aniž by ji na každém kroku nedoprovázela ochranka. Zmiňované období bylo pro ni velmi těžké a stresující. Začala velmi hubnout a dokonce se začalo hovořit o její závislosti na drogách, či o její anorexii, což se nakonec nepotvrdilo. 

Záchrana přišla po té, kdy se téhož roku setkala ve filmu Hráči se smrtí (Flatliners) s hercem Kieferem Sutherlandem. Kiefer kvůli nové nenadálé lásce opustil svou ženu a děti a přestěhoval se k Julii. Vztah a zároveň skandál roku začal. V srpnu roku 1990 Julia a Kiefer oznámili svoje zasnoubení a v říjnu si Julia nechala k narozeninám na levé rameno vytetovat čínský symbol věčné lásky. 

Jejich svatba byla naplánovaná na 14. červen roku 1991. Z velkého snu se ale Julie probrala, když  se dozvěděla o Kieferově vztahu se striptérkou Mandou Rice. Následně Kiefer  o Julii nelichotivě hovořil v bulváru. Sex s Julii byl prý jako spaní s mrtvolou. Julia zrušila svatbu, psychicky se zhroutila a musela být převezena do nemocnice. O pár dní později Julia utekla pryč před novináři do Irska s Kieferovým nejlepším přítelem Jasonem Patricem a zlí jazykové spekulovali o plánované svatbě v Irsku. Mezitím jde do kin velmi úspěšný film Noci s nepřítelem (Sleeping with the enemy). Po krátké době se Julia ale i s Jasonem rozešla kvůli jeho nezměrné vášni v pití piva. V této době se opět vyrojily zvěsti o Juliině závislosti na drogách. 

Po úspěchu dalších filmů Zemřít mladý, Hook  se Julia rozhodla dát si  od filmování delší pauzu. Na dva dlouhé roky Julia téměř zcela zmizela z pláten kin. Ale na počátku roku 1993 se začíná spekulovat  o velkém návratu „ Pretty Woman " na filmové nebe. Okázalý návrat skutečně přišel a to v podobě  thrilleru Případ Pelikán  (The Pelican Brief) na motivy beststelleru od Johna Grishama. Tvrdilo se, že Grisham napsal knihu přímo pro Julii jako hlavní hrdinku, která tak ztvárnila studentku Darby Shaw. Následně natočila už ovšem ne tak úspěšné filmy Zbožňuju trable ( I love trable) a Pret-a-Porter.

V témže roce se Julia také poprvé vdává a to za o deset let staršího country zpěváka  Lyla Lovetta. Po několika týdenní známosti si v kostele řekli své „ano“. Juliina vytoužená svatba ale přišla a zase odešla dříve, než se začalo mluvit o rozvodu. V březnu roku 1995 pár oznámil, že se v dobrém rozešli. Manželství trvalo pouhých 21 měsíců a oba zůstali dobrými přáteli. Poté se objevují po boku Julie různí muži – nejčastěji byli zmiňováni např.: Jason Patrick, Ethan Hawke, Richard Gere či dokonce Matthew Perry známý ze seriálu Přátelé. Julia pokračovala v natáčení filmů jako Síla lásky, Mary Reilly a Michael Collins. Ale do její donedávna úspěšné filmové tvorby se příliš nezapsaly. Začíná se hovořit o konci Juliiny kariéry, ztrácí se i ze stránek časopisů a médií. Také se objevovaly diskuze o následovnicích Julie, mezi kandidátkami se ocitly herečky jako Sandra Bullock, Julia Ormond či Julianne Moore.  Ale Julia nic nevzdala a vrátila se s hlavou vzhůru, jak u ní bylo ostatně zvykem. Comebackem se staly v roce 1997 dva  úspěšné filmy Spiknutí (Conspiracy Theory) s Melem Gibsonem a velký hit Svatba mého nejlepšího přítele (My Best Friend's Wedding)

Na konci 20. století je pracovně velmi vytížená. O Adventu roku 1998 se objevil na plátnech kin film Druhá nebo první (Stepmom) a v létě následujícího roku přicházejí do kin dva její filmy - Notting Hill a Nevěsta na útěku (Runaway Bride). V prvním zmiňovaném si zahrála filmovou hvězdu Annu Scottovou, která se zamilovala do prodejce knih Hugha Granta a v druhém si Julia opět zahrála po boku Richarda Gera. Stalo se tak poprvé od filmu Pretty Woman .                         

V roce 2000 měl v kinech premiéru film, který vznikl podle skutečné události – Erin Brockovich, kde si zahrála sekretářku, která objeví ekologický skandál. Následně po premiéře se o Julii začalo mluvit jako o hlavní favoritce na držitelku Oscara. Její vysněný den přišel 25. března roku 2001, kdy se Julia poprvé v životě dočkala nejcennější ceny ve filmovém průmyslu. Tento film jí také vynesl post nejlépe placené herečky v Hollywoodu (20 miliónů USD) .

V tomto roce (2001) měly v kinech také premiéru 3 filmy: v březnu Mexičan s Bradem Pittem, přišel následně v červnu  to byly Zlatíčka pro každého a ve vánočním čase remake filmu „Ocean's Eleven“ Dannyho parťáci .V tomto filmu si zahrála mezi jinými s Bradem Pittem a Georgem Clooneym. Když dostala Julia Roberts nabídku hrát v Dannyho parťácích, napsal jí sám George Clooney a k dopisu připojil dvacetidolarovou bankovku se vzkazem: „Slyšel jsem, že teď bereš za filmy dvacet.“ Je to samozřejmě narážka na to, že se film natáčel krátce poté, co se Julia Roberts stala nejlépe placenou herečkou na světě, jak jsme uvedli.

Tento film se stal ve státech velkým hitem a následovalo hned několik pokračování. V osobním životě se Julii dařilo ale méně. V červnu roku 2001 oznámila rozchod s přítelem Benjaminem Brattem po téměř 4letém vztahu. O rok později (4.7.2002) se ovšem provdala za kameramana Danny Modera, který byl ještě měsíc před svatbou ženatý. Rozešli se v dobrém a o svém vztahu k Benjaminovi Julia říká stále jen to nejlepší. Na konci následujícího roku natočila film Úsměv Mony Lisy (Mona Lisa Smiles), který ovšem příliš nesplnil očekávání.

S filmovým kameramanem Danny Moderem  mají tři děti. Dvojčata - holčička Hazel Patricia Moder a chlapeček Phinnaeus Walter, která se narodila 28. listopadu 2004 a třetí dítě, chlapec Henry Daniel Moder, se narodil 18. června 2007. Její životní roli matky v tomto období střídají role jako byly např. Liz Gilbert ve filmu Jíst, meditovat, milovat (Eat, Pray, Love), učitelka Mercedes ve filmu Moje krásná učitelka (Larry Crowne).Ve vážnější roli se objevila v roce 2015 v remaku argentinského oscarového díla Tajemství jejích očí (Secret in Their Eyes), kde po boku Nicole Kidman a Chiwetela Ejiofora ztvárnila roli vyšetřovatelky FBI Jess. Julia Roberts v postavě psané původně pro muže si sama vymyslela, že její hrdinka, policistka z protiteroristického útvaru, bude zároveň matkou brutálně zavražděné dívky. Matkou na pohled zlomenou, vyhaslou a rezignovanou po třinácti letech marné honby za pachatelem. Tuto roli si doslova vychutnávala s vědomím, že vše musí nechat na výrazu a  musí ukrývat ono titulní tajemství až do závěrečného překvapivého finále.

V minulém roce se opět setkala s Georgem Clooneyem v napínavém thrilleru Hra peněz (Money monster). On jako moderátor finančního televizního pořadu Leeho Gatese a ona jeho producentka Patty.

Řekněte sami, kdo by prostě  nemiloval Julii Roberts? Je přece tak nezapomenutelná jako trhlá Vivian- Popelka z Pretty Woman, která zlomí srdce milionáře v podobě Richarda Gera.  Získá si nás i jako houževnatá aktivistka Erin Brockovich, jež se neváhá pouštět do boje s energetickým gigantem. A co teprve Liz, která jede přes půl světa, aby mohla pořádně jíst, meditovat a milovat.

Julia nás navíc už třicet let uchvacuje nádherným, oslnivým úsměvem a tváří. Není tedy divu, že ji časopis People ve své každoroční anketě letos už popáté vyhlásil nejkrásnější ženou planety!

Témata: Julia Roberts