Jeho sláva neskončila! Bowie vydělává miliony i po smrti!

Britský zpěvák David Bowie

Autor: ČTK

11. září 2018 21:03

Za téměř 40.000 liber (1,1 milionu Kč) se dnes v dražbě prodala nejstarší známá studiová nahrávka britské hudební legendy Davida Bowieho. Na záznamu z roku 1963 zpívá 16letý Bowie za doprovodu své první kapely The Konrads. Prodejní cena 39.360 liber téměř čtyřnásobně převýšila odhady, napsala britská aukční síň Omega, která dražbu organizovala.

V dnešní aukci byly na prodej kromě unikátní nahrávky také fotografie ze stejné doby, dopisy, plakát z koncertu The Konrads nebo kresby mladého Bowieho (rodným jménem David Jones). Předměty dal do dražby tehdejší bubeník kapely David Hadfield, který je prý našel na půdě v "koši na chleba". Krátký úryvek nahrávky zveřejnila Omega na svém kanále na YouTube.

Bowieho náčrtky promomateriálů pro The Konrads se společně s fotografiemi a dalšími dokumenty kapely prodaly za 17.130 liber (skoro 494.000 Kč). Za plakát z roku 1963 pak nový majitel zaplatil 6600 liber (přes 190.000 Kč).

Aukční síň Omega dnes dražila také předměty spojené s kapelami Led Zeppelin, ABBA nebo The Smiths a prodejní ceny v mnoha případech několikanásobně předčily očekávání. "Celkově vzato to byla neuvěřitelná aukce s rekordními výsledky. Dokládá pokračující poptávku po hudbě nejvyšší kvality a sběratelských předmětech ze zábavního průmyslu," uvedl ředitel aukční síně Paul Fairweather.

Kapelu The Konrads opustil Bowie ještě v roce 1963. Jeho hvězdná kariéra naplno odstartovala až o šest let později s úspěchem písně Space Oddity. V lednu 2016 rodák z Londýna podlehl rakovině jater, jen dva dny po vydání svého posledního alba Blackstar. Deska získala v roce 2017 tři ceny Grammy a titulní píseň stejného názvu byla vybrána jako nejlepší rocková skladba.

Témata: David Bowie