Bono z U2: Jako Evropan jsem pyšný, že Německo přijalo uprchlíky!

U2

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

11. září 2018 16:22

Frontman irské kapely U2 Bono pochválil Němce za to, že přijali tolik syrských uprchlíků. Ocenil by prý ale, kdyby se podobně zachovaly i další země. A aby zdůraznil to, jak obdivuje EU, rozhodl se na koncertě U2 v Berlíně mávat modrou vlajku se žlutými hvězdami.

„Nacionalisté říkají, že rozmanitost je hrozbou, ale je to největší evropská síla,“ zdůrazňuje frontman U2 s tím, že od rockových kapel se očekává, že budou nějak provokovat a šokovat. A tak se rozhodl jít příkladem.

„U2 tento týden začíná turné v Berlíně a tak jsme dostali jeden z našich nejvíce provokativních nápadů: během koncertu budeme mávat velkou, jasnou a modrou vlajkou EU,“ oznámil před několika dny hudebník.

I pro rockové publikum podle něj může být mávání vlajkou EU radikálním aktem. „Evropa, která po dlouhou dobu vyvolávala jen zívání, dnes svádí zápas. Evropa je divadlo silných, emocionálních, střetávajících se sil, které budou formovat naši budoucnost. Říkám naši budoucnost, protože neexistuje žádný způsob, jak popřít, že jsme všichni na této lodi společně a plujeme v mořích vyvolaných extrémním počasím a extremistickou politikou,“ píše Bono v komentáři pro server unz.com.

„Evropu je dnes v Evropě těžké prodat. To platí i přesto, že v posledních 50 letech neexistovalo lepší místo k narození než Evropa… Jako Evropan cítím hrdost, když si pomyslím, že Němci přivítali vyděšené syrské uprchlíky (byl bych víc pyšný, kdyby se zapojilo více zemí),“ přiznává.

„Všechny tyto úspěchy jsou však ohroženy, protože respektování rozmanitosti - předpoklad celého evropského systému - je zpochybňováno,“ varuje zpěvák.

Bono je znám nejen díky hudbě, ale i angažováním se v charitě. Vyjma aktivit spojených s chodem skupiny věnuje charitativní činnosti týkající se afrického kontinentu a nejchudších zemí světa. Při svých setkáních s vrcholovými politiky světových velmocí apeluje například na oddlužení nejchudších zemí či boji proti nemoci AIDS.

Témata: bono vox U2 uprchlíci