Zemřel legendární slovenský herec Stano Dančiak!

Stano Dančiak

Autor: ČTK, stars24.cz

5. srpna 2018 13:30

Ve věku 75 let zemřel v Bratislavě slovenský herec Stano Dančiak. Informovala o tom dnes slovenská agentura TASR.

Dančiak vytvořil desítky divadelních, televizních i filmových rolí. Čeští diváci ho mohli vidět například v komedii Juraja Jakubiska Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný, ve snímku Svědek umírajícího času a řadě dalších zejména televizních filmů. Dančiak zemřel v noci na dnešek v bratislavské nemocnici.

Slovenská média píší o Dančikově úmrtí s titulky "zemřel legendární slovenských herec". Podle agentury TASR si získal přízeň diváků komediálním talentem, pohotovou improvizací a dynamickým projevem. Do paměti diváků se zapsal i jako výrazný dabingový herec, svůj hlas propůjčil například inspektorovi Derrickovi ze stejnojmenného německého seriálu či chlupatému Alfovi z americké televizní série Alf.

Stanislav (Stano) Dančiak se narodil 26. října 1942 v Bratislavě. Vystudoval herectví na Vysoké škole múzických umění (VŠMU) v Bratislavě. V letech 1969 až 1971 hrál v Divadle na Korze, které s přáteli založil. Po jeho zavření působil 20 let v bratislavském divadla Nová scéna. Od roku 1990 byl členem činohry Slovenského národního divadla (SND).

Témata: Stano Dančiak